Pumpernickel – az egészséges kenyér receptje

Borítókép: Pumpernickel – az egészséges kenyér receptje
Október 16-a kenyér világnapja. Íme egy sokmagos, fekete kenyér, egyszerű sütőben sütve – próbáld ki!

Előkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 25 perc
Hozzávalók:

•15-15 deka kenyér- és rozsliszt
•8 deka polenta
•1 zacskó szárított élesztő
•1,5 teáskanál melasz
•2,5deci langyos víz
•1 teáskanál instant kávé
•2-2teáskanál kakaópor és kömény

Az Éva Konyha november közepéig kapható!
Keresd az újságárusoknál!

1. Keverd össze a vizet, a kávét és a melaszt.

2. Egy tálban elegyítsd a liszttel, a polentával, a kakaóporral, az élesztővel.

3. Gyúrj ruganyos tésztát belőle. Fedd le és keleszd 1 órát.

4. Gyúrd át a tésztát és a sütőpapírral bélelt tepsin formázz belőle egy 40 centi hosszú kenyeret.

5. Takard le és keleszd még 30 percet.

6.Kend meg a tésztát vízzel és szórd meg polentával és köménnyel.

7. Éles késsel vágd be a kenyér tetejét.

8. 200 fokos sütőben süsd 5 percig, majd 180 fokon még 20 percig.