Póréhagymás csirkeleves aiolis pirítóssal
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Hozzávalók (4 vagy több személyre):
•1 kis csirke
•4szál póréhagyma
• 1 fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 szál sárgarépa
• 2 szárzeller
• 1 zöldfűszercsokor
•fél citrom leve
• petrezselyem a tálaláshoz
Apirítóshoz:
•8szelet bagett
• só
•1-1deci napraforgó- és olívaolaj
•2gerezd fokhagyma
•1 kávéskanál angol mustár
•1tojás sárgája
• 1 citrom leve
1. Szeleteld fel és alaposan mosd meg apóréhagymát.
2.Egy nagy lábosban tedd fel főni amegsózott csirkét. Tedd mellé a póré zöldjét, a fűszercsokrot, afokhagymát és atöbbi zöldséget félbevágva, és 40 percig főzd kis lángon.
3. Ezalatt csináld meg az aiolit: öntsd össze az olíva- és anapraforgóolajat. Mixerben keverd össze a tojássárgáját a szétnyomott fokhagymagerezdekkel, a mustárral és fél kávéskanál sóval. Ha már sima, csöpögtess hozzá egy kicsit az olajkeverékből, és keverd tovább. Fokozatosan növeld ahozzáadott olaj mennyiségét. Végül csavard bele fél citrom levét. Kanalazd rá a megpirított bagettre.
4. Ha a hús már puha, szűrd le a levest egy másik lábosba, a csirkéről távolítsd el a bőrt, csontozd ki és tedd vissza a lébe. Afőtt zöldségeket nem használjuk fel.
5. Add a húsleveshez apóré fehér részét. Facsard bele a maradék citrom levét. 10–15percig főzd együtt. Mélytányérokban tálald. Hintsd meg petrezselyemmel.
Szöveg: Simándi Júlia, FOTÓ: Alastair Hendy/olive magazine