Hogy készítsd a piskótát, hogy tényleg szép magasra emelkedjen a teteje?

Ha még nem próbáltál magad piskótát sütni, vagy próbáltad, de nem sikerült igazán jól, itt az én alapreceptem, ami nálad is beválik majd!
Most, hogy mind az otthonunkban töltjük a napjaink nagy részét (vagy az egészet), a konyhában is egyre többet forgolódunk. A járványügyi helyzet miatt sok üzlet, köztük cukrászdák is bezártak, ami rávezet minket a #handmade #homemade ételek és tárgyak készítésére. Jöhetnek jeles alkalmak, születésnapok, amikor ugyanúgy kellenek az apró figyelmességek, ha a nagyobb ajándékokról le is mondhatunk. Ez itt egy kipróbált piskótarecept, amely számtalanféle tortához kiváló.
Mutatom lépéről lépésre, hogyan is kell egy igazi jó, lágy piskótát elkészíteni.
Hozzávalók:
6 db M-es méretű tojás
6 evőkanál liszt (5 ek finom liszt, 1 ek rétesliszt)
6 evőkanál cukor (én porcukorral jobban szeretek dolgozni, így azt használtam)
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
Elkészítés:
- Mosd meg a tojásokat! Fontos itt az elején megemlítenem, hogy a legjobb, ha szobahőmérsékletűek a tojások, nincsenek túlhűtve, ugyanis, ha sokáig állnak a hidegen, elkészítéskor ki tud csapódni rajtuk a víz, ahogy felmelegszenek, ezáltal már nem tudod szép habbá felverni a fehérjét. Igazából az egész piskóta lelke a tojás, így nagyon jól kell bánnod velük!😊
- Ha előkészítetted a tojásokat, szépen egyesével törd fel őket és válaszd külön a sárgáját a fehérjétől. Itt lehet elkövetni azt a hibát, hogy pici sárgája (rosszabb esetben sok sárgája) belecsúszik a fehérjébe (rá szoktunk legyinteni „jól van az úgy”), ami ugyancsak azt okozhatja, hogy nem lesz szép fehérjehabod. Márpedig az a legfontosabb, ugyanis az fogja megadni a tészta levegős szerkezetét, és szépen megemelni a piskótádat.
- Ha megtörtént a különválasztás, kezdd el felverni a fehérjét (lehetőleg géppel, mert kézzel sokáig tart). Útközben hozzáadhatsz egy csipet sót. Amint úgy látod (4-5 perc elteltével), hogy szép, sima, kemény habot kaptál, leállíthatod a gépet, ugyanis az sem jó, ha „túlvered”, mert összetörik a hab, ami megint csak azt okozza, hogy nem lesz szép magas piskótád. Apróságok, de sokat tesznek hozzá az eredményhez.
- A fehérje után jöhetnek a sárgáják. Cukorral együtt gyönyörű habos állagúvá lehet verni ezeket is. Tehát szép apránként hozzáadod a 6 db tojássárgájához a porcukrot és vaníliás cukrot. Használhatsz rendes vaníliát és citromhéját is, ha még izgalmasabbá szeretnéd tenni a tészta ízét. A krémet addig keverd, még fel nem oldódik benne minden cukor, amikoris teljesen kivilágosodik vanília színűre a krém.
- Ahogy ez megvan, a sárgájás keverékünkhöz hozzáadagoljuk a lisztet. Pont annyi evőkanálnyi kell, ahány tojást használsz. Ha mondjuk 10 tojásos piskótát készítesz, értelemszerűen 10 kanál lisztet és cukrot kell belekeverned. Ha egy „fitt” verziót szeretnél, a finomliszt helyett nagyon jól működik a rizs- vagy a zabliszt, cukor helyett pedig az eritrit.
De maradjunk most a hagyományos verziónál! Az én trükköm, hogy a 6 kanálból 1 rétesliszt, a maradék 5 pedig finomliszt. Ezt hosszú gyakorlat során tapasztaltam ki, javítja a tészta állagát.Ahogy hozzáadtad a száraz alapanyagokat is, jöhet az utolsó lépés, amin még sok múlhat! - Minden a mozdulatsoron múlik. Lehet, hogy eltart majd 10 percig is, de legalább edzel kicsit karra és biztos lesz a siker! 😊Ahhoz, hogy véletlenül se törd össze a fehérjehabot, egy spatulával, körkörös mozdulatokkal forgasd bele a krémbe. Nagyon fontos, hogy nem keverd, hanem forgasd addig, amíg szépen egyneművé nem válik a massza. Amint felvette teljesen a fehérjét a piskóta alap, mehet is bele a tortaformába/tepsibe. Sütőpapírral érdemes kibélelni a formát, ugyanis könnyebb dolgod lesz a végén, amikor kiszeded belőle a kész piskótát.
Ha beleöntötted a masszát a sütőformába, érdemes picit megrázogatni, megütögetni, hogy a buborékok kimenjenek belőle illetve, hogy egyenletesen elterüljön és kitöltse minden pontját. - Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35 percig süsd, tűpróbáig (ha beleszúrsz egy tűt, biztosan nem tapad rá a tészta). Előfordulhat, hogy a közepe picit nyers marad, ebben az esetben plusz 5 perc légkeveréses fokozatot indíts el.
A piskóta használható tortaalapnak, vagy akár önmagában is megállja a helyét kis pirosgyümölccsel megszórva, valamilyen főzött krémmel megkenve.
Jó étvágyat!