JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Szirup, lekvár, tea pipacsból? Mutatjuk, hogyan csináld!

Borítókép: Szirup, lekvár, tea pipacsból? Mutatjuk, hogyan csináld! Forrás: Getty Images
Az itt-ott felbukkanó pipacsok nemcsak, hogy színt visznek a mindennapjainkba, de különböző formákban elfogyasztva még jótékony hatással is bírnak. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan készíthetsz pipacs felhasználásával szirupot, dzsemet és teát.

Habár egyesek gyomként tekintenek rá, azt el kell ismerni, hogy igazán szép látványt nyújt a pipacs piros virágával. Főleg, ha egy egész mezőt beterítenek! De azt is tudtad, hogy akár el is fogyaszthatod szirup, dzsem vagy akár tea formájában? Bizony, bár kevésbé ismert, mint más növények, például a pitypang vagy a csalán esetében.

Mégsem mérgező a pipacs?

Fontos megjegyezni, hogy a pipacs frissebb hajtásai gyermekeknél mérgezéses tüneteket okozhatnak. A növény a mákfélék családjába tartozik, magjait sütemények és saláták ízesítésére használják. A szirmokat ételfestékként is alkalmazzák, régebben borokat színeztek velük.

A pipacs jótékony hatásai

Virágát régóta használják köhögéscsillapítóként legúti megbetegedésekre, de enyhe nyugtatónak is bevált, így alvászavarokra is alkalmazható. Gyerekeknél rekedtség elleni szirupként, toroköblítőként is szokták használni. Fájdalomcsillapító hatása miatt migrénre is javasolják.

Ha kíváncsi vagy, hogyan készíts pipacsból különlegességeket, kattints a galériára!