Paradicsomos vöröslencse-leves

Hozzávalók: 4 főre
20 deka vörös lencse
2 közepes sárgarépa
1 hámozott paradicsom-konzerv
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál extraszűz
olívaolaj
1 liter zöldségleves
1 teáskanál őrölt római
kömény
só, bors
pirított tökmag
2-3 evőkanál görög joghurt
friss petrezselyem

1. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, egy lábosban az olívaolajon párold puhára. Mikor megpuhult, add hozzá a római köményt, pirítsd 1-2 percig, amíg illatozni kezd, ekkor add hozzá a konzervparadicsomot, a meghámozott, felkarikázott sárgarépát, a vörös lencsét, és öntsd fel a zöldséglevessel.
2. Forrald fel, majd közepes lángon 15–20 percig főzd, amíg a répa és a lencse teljesen megpuhul.
3. Botmixerrel pürésítsd, s ha túl sűrű lenne, adj hozzá még zöldséglevest vagy vizet.
4. Tálald görög joghurttal, pirított tökmaggal és aprított, friss petrezselyemmel.