Narancsos-gyömbéres csokimousse borsodóval

Borítókép: Narancsos-gyömbéres csokimousse borsodóval
Az egyik legfinomabb desszert, amit valaha kóstoltunk.

Hozzávalók (5-8 adaghoz):

10 deka 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé
• 3 tojás
• 1 deci tejszín
• kábé 2 centi gyömbér
• fél narancs leve és lereszelt héja
• porcukor szükség szerint
•só

A sodóhoz:
• 2 tojássárgája
• 4 evőkanál cukor
• 8 cent tokaji aszú
• kakaópor

1. A friss gyömbért hámozd meg, reszeld le, csakúgy, mint a fél narancs héját. A tojásokat válaszd szét, a sárgáját 2-3 evőkanál cukorral keverd fehérre, habosra.
2. Az összetördelt csokoládét vízgőz felett kevergetve olvaszd fel, tedd bele a tejszínt, a gyömbért, a narancs héját és kinyomott levét, kavard össze alaposan, aztán vedd le a gőzről. Apránként add hozzá a kikevert tojássárgáját. Egy parányi sót is hints bele.
3. A hideg tojásfehérjéket csipetnyi sóval verd fel kemény habbá, ízlés szerint édesítsd porcukorral, aztán verd újra jó masszívra. Laza mozdulatokkal, de gondosan forgasd össze a csokikrémmel.
4. Hideg vízzel kiöblített formákba kanalazva, lazán letakarva legalább egy éjszakán át hagyd hűlni. Ha jól sikerült, akkor ki tudod borítani anélkül, hogy szétfolyna.
5. A sodót csak tálalás előtt készítsd el: a tojássárgáját keverd ki a cukorral, engedd fel a borral, aztán gőz felett főzd, habverővel folyamatosan kevergetve-felverve, míg a térfogata kábé háromszorosára nő.
6. A csokihab köré öntve és rákanalazva tálald, meghintheted kakaóporral is. A mousse tetejébe nyomj egy pralinét vagy egy szem kompótmeggyet.

Szöveg: Simándi júlia, fotó: Profimedia-Red Dot