Mindenféle nyársonsültek
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (4 személyre):
• 70 deka marhabélszín vagy -hátszín
• 3 szem jó nagy édesburgonya
• egy marék babérlevél
• 1 piros kaliforniai paprika
• extra szűz olívaolaj
• őrölt kömény
• só
A mártáshoz:
•1 cseresznyepaprika
• 2gerezd fokhagyma
•1evőkanál csemegepaprika-por
• 1-1csokor korianderlevél és petrezselyem
• egy kis olívaolaj ésvörösborecet
1. A meghámozott édesburgonyát főzd egy pár percig, aztán hagyd kihűlni.
2. A kábé 4 centis darabkákra vágott húst ababérlevekkel váltakozva szúrd fel a nyársakra. (A fanyársakat előzőleg alaposan be kell áztatni!) A másik négy nyársra pedig fűzd fel a krumpliszeleteket, a paprikakarikákat, és locsold meg az összes nyársat olívaolajjal. Sózd-borsozd meg, és szórj rá őrölt köménymagot.
3. Úgy a jó, ha a fűszerek átjárják ahúst és a krumplit. Akár a hűtőtáskában is pácolódhatnak.
4.Amártás hozzávalóit dolgozd össze robotgéppel, aztán állítsd be a hűtőbe. Amikor indultok, tedd a nyársakat hűtőtáskába.
5. Ha tüzet raktok (a biztonság kedvéért nem árt, ha visztek magatokkal némi faszenet, hátha a vízparton nincs elég tüzelőanyag), és a rács alatt már nem lángol, csak hevesen parázslik a tűz, akkor néhány perc alatt megsül a hús is, akrumpli is. (Forgasd meg néhányszor! Amikor már barnulnak, pár percre alufóliába csavarhatod őket.) Azon melegében fogyasszátok el a jó csípős mártással, a bagettel és a salátával.
Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Olive / BBC Magazines