Mennyei szószok készíthetők a megmaradt befőttekből: 4 mártás az ünnepi húsok mellé!
Ez a cikk az ÉVA Magazin egy korábbi lapszámában jelent meg először „Befőttből szósz" címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Gyömbéres körteszósz disznóhoz
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 perc
HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):
- 1 üveg körtebefőtt
- 5 centi friss gyömbér
- fél deci száraz fehérbor
- fél deci alaplé
ELKÉSZÍTÉS:
1. A körtét és a levét forrald össze a reszelt gyömbérrel, az alaplével és a fehérborral.
2. Pürésítsd és melegen tálald.
Ötfűszeres cseresznyeszósz csirkéhez
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 perc
HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):
- 1 üveg cseresznyebefőtt
- 2 teáskanál keményítő
- fél deci vörösbor
- 1 mokkáskanál kínai ötfűszer
ELKÉSZÍTÉS:
1. Öntsd a cseresznyét egy lábasba.
2. A befőtt levét keverd el a borral és a keményítővel, majd add a cseresznyéhez.
3. Fűszerezd kínai ötfűszerrel és forrald össze.
4. Tálald sült csirkével.
Szilvás madeiramártás marhához
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 20 perc
HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):
- 1 üveg szilvabefőtt
- fél deci vörösbor
- fél deci madeirabor
- bors
- teáskanál margarin
ELKÉSZÍTÉS:
1. A szilvát, fél deci szilvalevet, a vörösbort és a madeirát töltsd egy edénybe.
2. Forrald kábé 10 percig, vagy amíg a folyadék a felére redukálódik.
3. Fűszerezd borssal, vedd le a tűzről és keverd hozzá a margarint.
Chilis barackmártás bárányhoz
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 perc
HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):
- 1 üveg barackbefőtt
- 2 teáskanál keményítő
- 1 teáskanál csili
- 1 kisebb hagyma
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál vaj
ELKÉSZÍTÉS
1. Egy lábasban olvaszd fel a vajat és párold benne üvegesre a hagymát.
2. Darabold fel a barackot és add a hagymához.
3. A befőtt levét keverd el a keményítővel és add a barackhoz.
4. Fűszerezd csilivel, korianderrel, és forrald fel.
5. Tálald sült báránnyal.