Mac&Cheese: hogy készíts verhetetlen amerikai sajtos tésztát?
Forrás: pinterest
Krémes mártás, kissé rágós tészta, és intenzív ízek jellemzik az amerikaiak híres comfort foodját: a mac ’n cheese-t, ami kicsit sem hasonlít, a mi sajtos-tejfölös tésztánkhoz, de náluk is amolyan igazi megúszós fogásnak számít, - ami persze nem von le az értékéből.
Mi itthon leginkább a filmekből ismerhetjük ezt a pillanatok alatt elkészíthető filléres tésztatálételt, amit, ha egyszer elkészítesz, biztosan elfelejted egy időre a hazai verziót. Mert, hogy ez annál sokkal, de sokkal finomabb. Amiért nem csak te, de a családod is igencsak hálás lesz az amerikaiaknak. Következzen a recept!
Mac 'n cheese avagy az amerikai sajtos makaróni
Forrás: thekitchn
Hozzávalók (4-6 adag)
- 450 gramm tészta (csiga vagy valamilyen rövidtészta)
- 1 ½ csészényi tej
- 2 ek. liszt (az amerikai recept szerint, én ezt el szoktam hagyni, hiszen enélkül is kellőképpen besűrűsödik a mártás)
- 2-3 csészényi reszelt, aromás kemény sajt (akár többféle is lehet egyszerre: cheddar, Montenery Jack)
- 1 tk. só
- 1 csipet mustárpor
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet bors
Elkészítése
- Főzd a tésztát al dantére majd tedd félre.
- Melegítsd fel egy lábasban a tej felét és a másik felében keverd csomómentesre a lisztet - ha szeretnéd, de mint mondtam a liszt el is hagyható. Öntsd ezt is a lábasba és melegítsd addig, míg be nem sűrűsödik.
- Vedd vissza a hőfokot és apránként add a tejhez a reszelt sajtot, majd a sót és a fűszereket. Kevergesd addig, míg teljesen elolvad benne a sajt és a mártás krémes nem lesz, majd zárd el alatta a hőt.
- Öntsd nyakon vele a tésztát és kevergesd addig, míg tökéletesen el nem oszlik a szósz a tésztán.
- Tálald azon nyomban.
Forrás: pinterest
Ha nem az a lényeg, hogy minél gyorsabban elkészüljön az étel, akkor próbáld ki a sajtos makaróni sült verzióját is, amit csak ajánlani tudok: öntsd a mac and cheese-t egy jénaiba vagy egy tepsibe, fedd le alufóliával, süsd 175 fokon 30 percig, majd vedd le róla a fóliát, szórd meg zsemlemorzsával és pár darabka vajjal, majd süsd újabb 15-20 percen keresztül, amíg aranybarna nem lesz.
Yummy!
Forrás: thekitchn.com