Kovászos Vezúv pizzarecept a főváros egyik legjobb pizzériájából
Hozzávalók 4 főre:
120 g kovász
720 g liszt. Ha tudsz vegyél pizzalisztet, nekem ez vált be a legjobban.
340 ml víz, ha pizzalisztet használsz pár evőkanállal többet fog felvenni
1 kiskanál só
Gyúrd össze a hozzávalókat, válaszd 4 egyenló részre, gyúrj belőlük kis gombócokat, és hagyd a pulton kb 2-4 órát kell (amikor megnyomod és puha levegős, akkor jó), vagy tedd a hűtőbe. Itt 8-1-12 óra alatt kel meg. (a kovászod erősségétől, a liszted minőségétől és a hűtő hőmérsékletétől is függ)
Sütés:
Melegítsd elő a sütőt a lehető legnagyobb hőfokra.
Ha a sütőd nem tud (valószínűleg) 350 fokot, akkor elő kell süsd a tésztát majdnem készre, különben rommá ég a feltét mire megsül a tészta. Ezt a verziót írom le, ha profi sütőd van, akkor vond össze a két lépést. :-)
Kilisztezett tepsiben belülről kifelé nyújtsd kézzel körkörösen. 8:52-től az alábbi videóban a formázás. Ne használj túl sok lisztet hozzá.
Tedd be a tűzforró sütőbe és addig süsd ami nem lesz más majdnem kész. (ne még ne barnuljon a széle). Utána jöhet rá a feltét, Szabi receptjét a nagy kép alatt találod.
A Panificio il Basilico Városmajor Vezúv pizzája (képünkön ez a pizza látható)
Hozzávalók 2 db pizza feltétjéhez:
4 ek nápolyi sárga paradicsom
4 ek konfitált datolyaparadicsom
1 db fior di latte mozzarella
pár levél friss bazsalikom
csipet só
1. A sárga paradicsomot aprítógépben pürésítsd és ízesítsd sóval, bazsalikommal. Ez lesz a pizza alapja.
2. Formázd a tésztát, majd kend meg a sárga paradicsommal. Tépkedd a tetejére a fior di latte mozzarellát.
3. 320 fokos kemencében (vagy sütőben pizzafokozaton) 3 percig süsd, majd a megsült pizza minden szeletére tegyél egy-egy szem konfitált datolyaparadicsomot.
4. Díszítsd friss bazsalikomlevelekkel.