Kosárkák aszalt gyümölcsökkel

Borítókép: Kosárkák aszalt gyümölcsökkel
Vedd elő a muffin sütőt, és szakíts a hagyományos receptekkel!

Előkészítési idő: 40 perc + a hűtési idők

Sütési idő: 25 perc

Hozzávalók (12 személyre):
30 deka liszt
15 deka vaj
1 kávéskanál reszelt narancshéj
1 evőkanál olaj
2 evőkanál kristálycukor
1 tojás + még egy a kenéshez
hideg víz

A töltelékhez:
20-20 deka barna és aranymazsola
10 deka szárított bogyós gyümölcs
10-10 deka aszalt datolya és szilva
1 szem zöld alma
5 deka barna cukor
2 kávéskanál szárított
reszelt narancshéj
1-1 kávéskanál fűszerkeverék és fokhagymapor
2 evőkanál szilvalekvár
1 deci brandy

1. A nagyobb szárított gyümölcsöket aprítsd fel, az almát hámozd és reszeld meg, aztán keverd jól össze a többi hozzávalóval. Jó szorosan fedd le fóliával és pár napra tedd ahűtőbe.
2. A lisztet gyúrd morzsásra a felkockázott vajjal, add hozzá az olajat, a reszelt narancshéjat és a cukrot.
3. A felvert tojással és hideg vízzel, belisztezett felületen gyúrd a keveréket rugalmas, sima tésztává. Csavard fóliába és fél órára hűtsd be.
4. Forrósítsd fel a sütőt 180 fokra. Kend ki két, egyenként 12 lyukú muffinsütő üregeit.
5. A tészta kétharmadát sodrófával nyújtsd ki 3 milliméter vastagra. Vágj ki belőle 24 akkora kört, amely a sütőlap üregének az oldalát is befedi. A tésztával bélelt üregekbe kanalazd bele a gyümölcskeveréket.
6. A félretett tésztához gyúrd hozzá a megmaradt széleket, azt is nyújtsd ki, és sütikiszúróval vágj ki belőle formákat.
7. Kenőtollal, felvert tojással kend meg a sütik tetejét és süsd legalább 25 percig, hogy a tészta halvány aranybarnává váljon. Szitálj rá porcukrot.


Éva magazin 2009. december szöveg: : Simándi Juli, FOTÓ: Brett Stevens/acpsyndications Minden jog fenntartva