Kézzel gyúrt gnocchi gombás csirkével

Borítókép: Kézzel gyúrt gnocchi gombás csirkével
Ráérős főzőcskézésből ínyenc vacsora.

4-6 személyre

Elkészítési idő: 30 perc
Főzési idő: 1 óra 10 perc

Hozzávalók:
– 3 nagy krumpli
– 2 evőkanál tej
– 2 tojás sárgája
– 2,5 deka reszelt parmezán
– 10 deka liszt
– 9 deka extra vaj
– 2 marék petrezselyem
– 1 kiló filézett csirkecomb
– só
– frissen őrölt bors
– ízlés szerint zöldségek és gomba

1. Melegítsd elő a sütőt közepes hőmérsékletre (240 C fokra, légkeveréses sütőnél 220 C fokra). A csirkét forgasd bele a sós-borsos lisztbe, tedd egy láng- és tűzálló tálba és süsd jól át, amíg aranybarna nem lesz.

2. Add hozzá a hagymát, a répát, a halványító zellert, a fokhagymát, és addig süsd, amíg a hagyma puha nem lesz. Keverd bele a gombát és a bort, vedd takarékra és gyöngyöztesd, hogy a bor szinte teljesen elpárologjon. Ezután add hozzá a barna sampinyongombát.

3. Fedd le, süsd a közepes hőmérsékletű sütőben kábé egy órán át, amíg a csirke nagyon puha nem lesz.

4. Közben mosd meg jól a krumplit és főzd meg héjában. Kicsit hagyd hűlni, majd hámozd meg, törd össze egészen simára krumplinyomóval. Adagold hozzá a tejet, a tojássárgáját, a sajtot, a sót és annyi sós lisztet, amennyit felvesz, hogy szilárd tésztát kapj.

Tipp: Egyszerűbb megoldás, ha kész gnocchit használsz. Sem fagyasztásra, sem mikrózásra nem alkalmas.

5. Kilisztezett deszkán sodorj a tészta negyedéből egy 2 centi vastag virsliformát, ebből vágj 4 centis darabokat, és formázd őket ovális alakúra. Az ovális darabkák egyik oldalát nyomd be és óvatosan szurkáld meg belisztezett villával, ez segít a szósz megtapadásában. Helyezd a gnocchit enyhén belisztezett tálcára, majd a maradék tésztával is járj el ugyanígy. Fedd le és tedd hűtőbe egy órára.

6. Csontozd ki a csirkét (a csontokra nem lesz szükség). Tépd a csirkehúst apró darabokra, majd tedd vissza a jénaiba, melegítsd át, szórd meg petrezselyemmel.

7. Főzd a gnocchit kis adagokban (egy-egy porciót kábé 3 percig) egy nagy fazék, épp csak gyöngyöző, sós vízben vagy mindaddig, amíg a tészta fel nem jön a víz tetejére. Tésztaszűrő kanállal szedd ki a kifőtt gnocchit és hagyd jól lecsöpögni. A forró gombócokba óvatosan keverd bele az olvasztott vajat.

8. Tálald a gnocchit a csirkével.