Kétszer sütött sajtfelfújt

Borítókép: Kétszer sütött sajtfelfújt
A hűtődben árválkodó 15 deka sajt és 3 tojás boldog lesz, ha sajtszuflé formájában teljesednek ki. :)

Előkészítési idő: 25 perc + a hűtés
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (4 személyre):
•5 + 1 deka vaj
• 4-5 evőkanál liszt
• 3 deci tej
• 10+5 deka reszelt sajt (például gruyère)
• 2kávéskanál olívaolaj + még egy kicsi
• 1 kis fej hagyma
• 1kávéskanál aprított kakukkfű
• 3 tojássárgája
• 4 tojásfehérje
• 10 deka reszelt parmezán
• 1 deci tejszín
• egy marék rukolalevél

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Kenj ki vajjal 4, egyenként kábé 2 és fél decis sütőformát.

2. A többi vajat közepes lángon olvaszd meg egy lábosban, pirítsd meg benne a lisztet, fokozatosan engedd fel a tejjel. Mindvégig kevergesd. 2 percig rotyogtasd, aztán szórd bele a gruyère sajtot, hadd olvadjon el.

3.Közben az olajat és a plusz vajat melegítsd fel egy serpenyőben, és 4-5 perc alatt párold meg benne a finomra aprított hagymát és akakukkfüvet. A hagyma legyen lágy, de ne barnuljon meg. Kis mixerrel pépesítsd, kanalazd bele a sajtos szószba és alaposan keverd össze. 10 percig hagyd hűlni.

4.Tedd bele atojássárgáját is és fakanállal jó alaposan keverd el.

5. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá és forgasd bele asajtos keverékbe.

6. Lapátold bele a masszát az előkészített sütőedénykékbe úgy, hogy háromnegyedig megteljenek. Simítsd el a tetejüket, és töröld tisztára a tálkák peremét. Állítsd őket bele egy tepsibe, tölts alájuk annyi forró vizet, hogy a tálkák feléig érjen. Dugd be a sütőbe, 25–30 percig ne nyisd ki a sütő ajtaját, hogy szépen megemelkedjenek és megpiruljanak.

7.Óvatosan emeld ki az edénykéket avízfürdőből, 10 percig hagyd hűlni. Közben csavard fel a sütőt 200 fokra.

8. Vágd körbe a szuflékat éles késsel, finoman emeld ki asütőtálkákból és helyezd át hőálló tányérokra. A tejszínnel keverd össze a reszelt parmezánt és az extra gruyère sajtot, tégy belőle mindegyik szuflé tetejére néhány kanállal, dugd vissza asütőbe és 8–10 perc alatt süsd aranybarnára. Rukolasalátával koronázd meg amesterművedet. Egy kis olívaolajat is locsolhatsz rá.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Brett Stevens / acpsyndication.com