Kávészirupos fügés kuglóf

Borítókép: Kávészirupos fügés kuglóf
Aki nem tud betelni a fekete, illatos, buja kávé ízével és illatával, az örömét leli majd a különleges kávés desszertben.

Előkészítési idő: 40 perc
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók (12 személyre): 30deka kristálycukor • 2-2 evőkanál instant kávé és forró víz •25deka vaj • 6 tojás • 45 deka liszt •1csomag sütőpor • 3 kávéskanál őrölt fahéj Asziruphoz: 1,2 deci melasz •20deka kristálycukor • 2-2 evőkanál instant kávé és forró víz • 10 deka aszalt füge


1. A fügét és egy csésze vizet egy lábosban forrald fel és főzd 3-4 percig. Keverd bele a cukrot, újra forrald fel, még 3-4 percig főzd.

2. Szűrővel szedd ki a fügéket. Keverd a sziruphoz amelaszt, és tedd félre hűlni. A fügéket felezd el és tedd vissza a szirupba. Az instant kávét oldd fel forró vízben és add a sziruphoz.

3. A 30 deka kristálycukrot és a vizet forrald be, tedd félre. Oldd fel a kávét, és azt is kavard hozzá.

4. Verd fel a tojások sárgáját, add hozzá a kávés szirupot, szórd bele alisztet, a sütőport és a fahéjat, forgasd össze.

5. A felvert tojásfehérjéket is forgasd hozzá. Merd át az egészet egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába. 190 fokos sütőben 45 percig süsd. 6. Szurkáld meg a tortát, és öntsd rá a szirup felét. Fél óra múlva borítsd egy tálra, s öntsd rá a fügecsíkokkal gazdagított maradék szirupot.

szöveg: Simándi Júlia, fotó: Julie Crespel / acpsyndication.com.