Karfiol tikka masala, hogy addig is legyen valami örömünk, amíg eljutunk a nirvánába

karfiol,tikka masala,indiai Forrás: Getty Images
Ez az indiai curry specialitás seperc alatt kész, és egyetlen lábos kell hozzá. Vegán változatban közöljük.

A karfiol remek alapanyag a hús kiváltására; bár a tikka masala receptek hagyományosan húsosak Indiában, ezzel a változattal kipipálhatod a húsmentes hétfőt. Nézzük a receptet:

Elkészítési idő: 30 perc
4 személyre
Karfiol tikka masala
Hozzávalók
  • 1-2 ek olaj
  • 1 hagyma (felkockázva)
  • kb 750 g (vagyis egy kisebb fej) karfiol (a „szirmaira” szétszedve)
  • 3-4 gerezd fokhagyma (összenyomva)
  • 1 tk friss gyömbér (lereszelve)
  • 75 g vöröslencse (vagy zöldborsó)
  • 2 tk garam masala fűszerkeverék (vagy currypor)
  • ½ tk kurkuma
  • ¼ tk őrölt köménymag
  • őrölt köménymag ½ tk füstölt paprika (vagy csili)
  • ½ tk só
  • 1 ek agavészirup (elhagyható)
  • 1 konzerv paradicsom
  • 1 bögre zöldségleves (lehet kicsit több is)
  • ½ bögre növényi joghurt (vagy kókusztejszín)
  • rizs ((a tálaláshoz, elhagyható))
  • pörkölt kesudió (a tálaláshoz, elhagyható)
  • szezámmagok (a tálaláshoz, elhagyható)
  • friss petrezselyem (vagy koriander, a tálaláshoz)
1. lépés
Egy nagy lábosban hevítsd fel (ne túlságosan) az olajat. Tedd bele a karfiolt és a hagymát. Pirítsd kábé három percig, amíg a karfiol meg nem barnul és a hagyma üveges nem lesz.
2. lépés
Mehet bele a fokhagyma, a gyömbér, a lencse (vagy zöldborsó) és a fűszerek. Kevergesd még 1-2 percig, amíg ellenállhatatlanul illatozni nem kezd.
3. lépés
Most jött el a paradicsom és a zöldségleves ideje. Keverd bele a lábosba, majd fedd le és főzd kis lángon 10-15 percig, amíg a karfiol meg nem puhult és a lencse át nem főtt. Néhányszor keverd meg ezalatt.
4. lépés
Ha túl sűrű, önts bele egy kevés vizet, majd jöhet a kókusztejszín/növényi joghurt. Ha túl híg, ne tedd vissza rá a fedőt, hanem várd meg, amíg besűrűsödik. Ha szükséges adj hozzá még sót és fűszereket. Ezen a ponton mehet bele az agavészirup is, ha kell.
5. lépés
Vedd le a tűzről és hagyd pihenni 5 percig.
6. lépés
További növényi joghurttal, rizzsel, vagy a kedvenc kenyereddel tálalhatod. Ízesítheted szezámmaggal, pörkölt kesudióval és/vagy friss petrezselyemmel, korianderrel.

Böngéssz még vegán receptek között: