Kacsamájpástétom pirítóson

Borítókép: Kacsamájpástétom pirítóson
Ha kacsa, akkor kacsamájpástétom! Ínycsiklandó reggeli.

Elkészítési idő: 30 perc + 1 óra párolás + a hűtés ideje

Hozzávalók (8 személyre):
fél kiló kacsa- vagy libamáj
kacsa- vagy libazsír
1 nagy fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
1-2 szikkadt zsemle
tej az áztatáshoz
2 tojás
1 deci brandy vagy rum
fél citrom leve
só, bors


1. Kacsa- vagy libazsíron pirítsd meg a szeletekre vágott hagymát, add hozzá a felcsíkozott májat, és pár percig süsd, hogy már ne legyen véres, de még ne is keményedjen meg.
2. Közben a lehajazott zsemléket áztasd tejbe, nyomd szét a fokhagymát, a tojásokat enyhén verd fel, a citromot facsard ki, szedd ki belőle a magokat.
3. Döntsd el, milyen állagú pástétomot akarsz: ha teljesen sima, homogén végeredményre vágysz, akkor tedd a hagymás májat az alaposan kifacsart zsemlékkel együtt turmixgépbe, ha viszont kicsit rusztikusabb, darabosabb a gusztusod, akkor daráld át húsdarálón.
4. Keverd hozzá a szeszt, a citromlét, a tojásokat, és sózd, borsozd ízlésed szerint.
5. Tedd kizsírozott edénybe vagy őzgerincbe, és forró víz felett gőzöld úgy egy óra hosszat.
6. Ha már kicsit kihűlt, fedd le folpackkal, tegyél rá egy másik edényt, ami pont belefér a nagyobbikba, és lenyomja a pástétomot. Ha nem elég nehéz, töltsd meg vízzel. Így, ahogy van, tedd hűtőbe tálalásig.
7. A kunkori pirítóshoz előbb csak az egyik oldalukon grillezd a tósztszeleteket, aztán vágd le a héjukat, és úgy pirítsd meg a másik oldalukat. A homorú oldalukat töltsd meg a hideg pástétommal.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: ideal home/ipc+syndication