Indiai fogások

Borítókép: Indiai fogások
Erőteljes ízű és karakteres illatú indiai fogások. Az se baj, ha kihűl, sőt, néha az a jó.

Darált bárány borsóval
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók (6 személyre): 2 evőkanál olaj • 2 közepes fej hagyma • 2 gerezd fokhagyma • 3 centi gyömbérgyökér • 2 kávéskanál garam masala fűszerkeverék • 1 kávéskanál szétmorzsolt, szárított csili • 1 csokor koriander • 80 deka darált bárányhús • 1 doboz hámozott paradicsom •1evőkanál őrölt mandula • 30 deka zöldborsó •1 marék mentalevél • 2 citrom leve • só

1. Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben közepesen melegre. Folyamatosan kevergetve párold meg benne a finomra vagdosott hagymát, fokhagymát és gyömbért. Add hozzá a garam masalát, aszétmorzsolt csilit és a koriander felaprított szárát, párold 5 percig. 2. Tedd bele a darált bárányhúst és addig forgasd, míg a színét meg nem változtatja. Vagdald bele a hámozott paradicsomot, öntsd bele a levét is, meg még egy kis forró vizet, amiben elkeverted a darált mandulát. Forgasd össze és hagyd felforrni. Ekkor vedd kis lángra és rotyogtasd 25 percig. 3. Forró, sós-cukros vízben főzd készre a zöldborsót. A felaprított korianderlevelekkel és acitromlével együtt kavard bele a darált húsba.

Paradicsomos uborkasaláta
Előkészítési idő: 10 perc
Hűtés: 2 óra
Hozzávalók (6 személyre): 1 nagy kígyóuborka • 3 közepes paradicsom • 1 kis fej lilahagyma • 1 marék aprított mentalevél • 1 mokkáskanál pirított köménymag •1citrom leve

1. A citromlé kivételével az összes hozzávalót keverd össze: az uborkát felszeletelve (a héját hagyd rajta), a paradicsomot gerezdekre darabolva, a hagymát pedig vékony karikákra szelve. 2. Forgasd össze alaposan és hűtsd be a keveréket 2 órára, aztán szedd ki egy tálra és locsold meg citromlével.

Áfonyás és málnás sorbet
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 10 perc
Hűtési idő: egy éjszaka
Hozzávalók (6 adaghoz): fél kiló málna • fél kiló áfonya • 45 deka cukor • a tálaláshoz keksz, piskóta vagy mandulás kétszersült

1. Egy serpenyőben önts az áfonyára 3 deci vizet és add hozzá a cukor felét. Közepes lángon kevergesd, amíg a cukor teljesen felolvad. Vedd le a tűzről és kavard simára. Öntsd át egy edénybe, fedd le és hűtsd be legalább 1 órára. Ugyanezt hajtsd végre amálnával is. 2. A hideg gyümölcspüréket elektromos mixerrel verd legalább 5 percig, hogy a fagylalt krémes állagú legyen. Tedd vissza a hűtőbe 1 órára, aztán ismételd meg a pürésítést. 3. Éjszakára tedd mélyhűtőbe, másnap fagylaltos kanállal vágj ki belőle gombócokat. Üvegtálkákban vagy talpas pohárban tálald.

Szöveg: Simándi Júlia,fotó: Stuart scott / acpsyndication.com. Ez a cikk a 2011. évi júliusi számban jelent meg. Minden jog fenntartva.