Húspástétom áfonyával és pisztáciával

Borítókép: Húspástétom áfonyával és pisztáciával
Téli vendégvárásra ideális. Szerintünk megéri a pepecselést! :)

A húspástétom előkészítési ideje 45 perc. Elkészítési idő: 2 és fél óra + a hűtés (esetleg fagyasztás)

Hozzávalók (sok napra, sok személyre):
•3darab, egyenként 25–30 dekás bőrös kacsamell
•egy bő kiló sertéslapocka
• 30 deka vékonyra szeletelt bacon
•3-4szelet kenyér bele
• 2 deci tej
• 5 szem mogyoróhagyma
• 2-3 nagy gerezd fokhagyma
• 40 deka kacsa- vagy csirkemáj
• 1 evőkanál szemes fekete bors
• 20 szem koriander
• 4 szem szegfűszeg
• 1 kávéskanál őrölt fahéj
• fél deci konyak vagy brandy
• 4 tojás
• 5 deka pisztácia (a héja nélkül)
• 10 deka szárított áfonya

1. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. A kacsamelleket nyúzd meg, aztán tedd őket egy lapos tűzálló tálba, a bőrt pedig melléjük. Dugd a tálat 20 percre a sütőbe. Az összesült bőröket vedd ki, a kiolvadt kacsazsírt pedig öntsd egy tálba.
2. A baconból tegyél félre 8–10 szeletet, a többit pedig durvára kockázd fel, csakúgy, mint a félig megsült kacsamellet. A sertéshúst is aprítsd fel, aztán a háromféle húst kisebb adagokban dolgozd össze robotgéppel, de ne túl finomra! Kanalazd át a keveréket egy jó nagy tálba.
3.Akenyeret áztasd be tejbe 5 percre, aztán alaposan csavard ki, és a felaprított hagymával, fokhagymával és amájjal együtt szintén dolgozd össze robotgéppel, de vigyázz, ne legyen belőle pép. Add hozzá a húsos keverékhez, és gyúrd össze kézzel.
4. A fűszermagokat – a borsot, akoriandert és a szegfűszeget – mozsárban törd össze, és afahéjjal együtt szórd rá a húskeverékre. 4-5 kanál kacsazsírt, a kicsit felvert tojásokat, 2-3 kávéskanál sót és a konyakot is tedd hozzá, aztán – megint csak kézzel – alaposan dolgozd össze. Nem árt megkóstolni és szükség esetén utánaízesíteni.
5. Keress egy megfelelő méretű sütőedényt, tepsit, tűzálló tálat, tortaformát vagy több őzgerincet, és a keverék felét alaposan lenyomkodva oszd el az edényben. Szórd rá atetejére a félbevágott pisztáciát és az áfonyaszemeket, aztán a húskeverék másik felével takard be. Ezt is alaposan nyomkodd le. A maradék baconszeletekkel teljesen borítsd be, a végeket tűrd be az edény fala mellé. Tekerd szorosan fóliába, majd az egész tálat állítsd bele egy nagyobb tepsibe, amit félig megtöltöttél forró vízzel.
6. Dugd a sütőbe és legalább 2 órán keresztül hagyd gőzölődni. Szúrj egy hosszú tűt a közepébe, hogy ellenőrizd, belül sem maradt nyers: akibuggyanó lének átlátszónak kell lennie.
7. Vedd le a fóliát, a pástétomot pedig tedd vissza a sütőbe negyedórára, hogy szép színt kapjon. Amikor teljesen kihűlt, csavard friss fóliába jó szorosan, és tedd a hűtőbe. Salátát kínálj hozzá.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Good Food Magazine