Húsos-zöldséges pite

Borítókép: Húsos-zöldséges pite
Finom, tartalmas fogás piknikhez, kiránduláshoz is.

Előkészítési idő: 20 perc, sütési idő: 1 óra 40 perc + a hűtési idő

Hozzávalók (6 személyre):
– 3 csomag mélyhűtött leveles vagy rétestészta,
– 1 evőkanál olívaolaj,
– 2 kis fej fehérhagyma vagy mogyoróhagyma,
– 2 gerezd fokhagyma,
– 2 evőkanál brandy,
– 2 csirkemellfilé,
– 40 deka darált
– 20 deka darált sertéshús vagy vékonyra karikázott virsli,
– pár szál petrezselyem és kakukkfű,
– 1 tojásfehérje, 80 deka fejes káposzta,
– 2 evőkanál tej, dijoni mustár a tálaláshoz

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olajozz ki egy 24 centi átmérőjű, levehető oldalú tortaformát, béleld ki sütőpapírral is. Az egyik darab tésztát fektesd rá, az ujjaiddal nyomkodd szét, hogy teljesen beborítsa a forma fenekét. A másik darab tésztát hosszában vágd háromfelé, és tapaszd a csíkokat körben a forma oldalfalára. Hűtsd be.

2. Közepesen forró olajban pirítsd meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Locsold meg a brandyvel, és kevergesd úgy fél percig, a barnuló darabkákat kapirgáld le a serpenyő oldaláról, aztán ha már minden szép aranybarna, akkor tedd félre hűlni.

3. A csirkemelleket vízszintesen vágd három vékony szeletre. A darált húsokat keverd össze az apróra vágott petrezselyemmel és kakukkfűvel, a tojásfehérjével és a pirított hagymakeverékkel. Sózd meg.

4. A laskára vágott káposztát forró, sós vízben főzd pár percig, hogy kicsit megpuhuljon. Csöpögtesd le, hideg vízzel hűtsd, papírtörlőn szárogasd le.

5. A darálthús-keverék egyharmadát terítsd szét a tésztán, kanalazd rá a káposzta egyharmadát, aztán takard be a csirkeszeletek felével. Ismételd meg a folyamatot: darált hús, káposzta, csirke. A legtetejére a maradék darált hús és a káposzta kerüljön. Fedd le az egészet a harmadik, formára nyújtott tésztával. A széleket jól nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki. A fölösleges tésztaszéleket vágd le. Villával is préseld le a peremet, aztán kend meg a tetejét tejjel. Fúrj egy lyukat a közepébe, hogy a keletkező gőznek legyen hol eltávoznia. Másfél órán keresztül süsd, ezalatt minden megpárolódik odabent, kívül pedig szép aranysárga lesz a színe. Hűtsd ki, aztán hűtsd be – legalább egy éjszakára. Amikor előveszitek a piknikkosárból, mustárt és tárkonyos salátát kínálj hozzá.

Recept: Simándi Júlia