Ha forrón tűz a nap
Ananászkagyló
Ananászkagyló kókuszfagyival
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 5 perc + 2 éjszaka hűtés
Hozzávalók: A kókuszfagyihoz: 3 tasak, egyenként 5 dekás kókuszpor (keleti boltokban kapható, nem helyettesíthető reszelékkel!) • másfél-két deci fagylaltszirup Az ananászfagyihoz: másfél kiló ananász
• 2 és fél deci fagylaltszirup
1. A kókuszport oldd fel egy csésze langyos vízben. Keverd simára, aztán add hozzá a szirupot is. 2. Habosítsd fel fagylaltgépben a használati utasítás szerint, vagy öntsd egy fémedénybe, fedd le alufóliával, és tedd a mélyhűtőbe annyi időre, hogy a peremén legalább 2 centi széles karima keletkezzen. Akkor tedd át egy előre behűtött tálba, verd fel alaposan, aztán legalább egy éjszakán át fagyaszd.
3. Az ananászt vágd hosszában félbe, kanalazd ki a belsejét. Vigyázz a héjára: abba fogod visszatölteni a kész fagyit, ezért mosd meg és hűtsd be. 4. Az ananászból távolítsd el a csumát, darabold fel – legalább 60 deka tiszta ananászhúst kapsz. Öntsd le a fagyisziruppal és nagy lángon melegítsd. Ha már forr, vedd le a tűzről, hagyd kicsit kihűlni, aztán botmixerrel vagy kézi mixerrel pürésítsd. Ha kell, szűrd át, aztán ugyanúgy járj el, mint a kókuszfagyinál, hogy habos és lefagyasztható legyen. 5. Másnap rétegekben előbb akókusz-, majd az ananászfagyit kanalazd bele a lehűtött ananászkagylókba. Jól nyomkodd és fóliázd le, aztán tedd vissza még egy éjszakára a mélyhűtőbe. 6. Tálalás előtt adj neki 5–10 percet, hogy kicsit felengedjen, aztán hosszában vágd cikkekre. Azonnal fogyasszátok.
Grépfrútkehely
Grépfrútkehely
Elkészítési idő: 15 perc + egy éjszaka fagyasztás
Hozzávalók: • 90 deka mag nélküli vérnarancs leve és héja (kehelynek) • 2 deci
fagyiszirup • 1 kávéskanál keserűnarancs-aroma
1. Vágd félbe a grépfrútokat, s kapard ki belsejüket egy éles kanállal. A héjakat a mélyhűtőben fagyaszd meg. 2. Préseld ki a grépfrútlevet (krumplinyomóval is lehet), keverd össze fagyisziruppal. Add hozzá az aromát is, és fagylaltgépben – vagy némi fagyasztás után kézi mixerrel – habosítsd fel.
3. Öntsd át abba az edénybe, amiben majd lefagyasztod.
A megfagyasztott grépfrúthéjkelyhekben kínáld.
Tipp:
Egyszerű fagylaltszirup
Elkészítési idő: 10 perc + a hűtés
Egy kislábasban, 3 és fél deci vízben, kis lángon, folyamatosan kevergetve oldj fel 40 deka kristálycukrot
és 5 deka szőlőcukrot. Amikor a cukor teljesen felolvadt, vedd nagyobb lángra és forrald 3 percig. Tedd félre,
hagyd kihűlni, dugd a fridzsiderbe.
Szöveg: Simándi Juli, fotó: John Paul Urizar / acpsyndication.com
Ez a cikk a 2099. évi júliusi számban jelent meg. Minden jog fenntrtva.