Gyerekzsúr másképpen: csirkemell teljes kiőrlésű bundában

Borítókép: Gyerekzsúr másképpen: csirkemell teljes kiőrlésű bundában
Rántott csirkemell egy kicsit egészségesebb „csomagolásban" zsúrra, vasárnapi ebédre.

Kevés gyerek van, aki ha választhat egy ropogós, fehér zsömle és egy teljes őrlésű lisztből sütött, sötétebb péksütemény között, az utóbbi után nyúl. Pedig a teljes őrlésű liszt rengeteg vitamint, ásványi sót, rostot, természetes emésztéskönnyítőt tartalmaz, ami a szép, fehér, finomított lisztből már hiányzik, és ami nélkül az emberi szervezet nem lehet meg.

Az alábbi recepteket 6–8 gyerek számára méreteztük – csak aztán elég legyen…

Hozzávalók:

● 4 egész csirkemell
● 4 evőkanál mustár
● 4 evőkanál majonéz
● só és frissen őrölt bors ízlés szerint
● kábé 3 deci teljes őrlésű kenyérből készült morzsa
● olívaolaj

1. A csirkemelleket csontozd ki, a bőrt távolítsd el, a fél melleket még vízszintesen is kettévághatod, így 16 vékony szelet hús jön ki. Papírtörlővel szárítsd le őket, sózd, borsozd. A majonézzel összekevert mustárral mindkét oldalukat vékonyan kend meg, majd forgasd bele a finomra őrölt kenyérmorzsába.

2. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra, egy sütőlapot boríts be alufóliával, és kend meg olívaolajjal. A bepanírozott szeleteket fektesd a sütőlapra és süsd 12–14 percig. Ha kombinált sütőd van, még egy-két percre bekapcsolhatod a grillt is – ettől még szebb, aranybarna színű lesz a bundázott csirke. Amikor kész, vágd félbe vagy csíkokra a szeleteket, hogy a gyerekek lássák, mi van belül.

3. Teljes őrlésű kenyérből házilag is lehet morzsát készíteni: a kis kockákra vágott kenyeret sütőlapon szétterítve, nem túl meleg sütőben szárítsd ki (de ne süsd!). Amikor kihűlt, egyszerűen daráld le.

Mi a különbség a finomliszt és a teljes kiőrlésű liszt között?
A finomliszt előállításához a gabona külső héját, a korpát őrlés előtt eltávolítják, noha ebben gyűlnek össze az élettani szempontból legfontosabb anyagok. De ez a kölyköket nem érdekli. Ám ha egy zsúron vagy a családi ebéden ínycsiklandóan tálalt és különben is kedvelt ételekben találkoznak és ismerkednek meg a teljes kiőrlésű gabonával, alighanem meg is barátkoznak vele.