Gyerekzsúr másképpen: csirkemell teljes kiőrlésű bundában
Kevés gyerek van, aki ha választhat egy ropogós, fehér zsömle és egy teljes őrlésű lisztből sütött, sötétebb péksütemény között, az utóbbi után nyúl. Pedig a teljes őrlésű liszt rengeteg vitamint, ásványi sót, rostot, természetes emésztéskönnyítőt tartalmaz, ami a szép, fehér, finomított lisztből már hiányzik, és ami nélkül az emberi szervezet nem lehet meg.
Az alábbi recepteket 6–8 gyerek számára méreteztük – csak aztán elég legyen…
Hozzávalók:
● 4 egész csirkemell
● 4 evőkanál mustár
● 4 evőkanál majonéz
● só és frissen őrölt bors ízlés szerint
● kábé 3 deci teljes őrlésű kenyérből készült morzsa
● olívaolaj
1. A csirkemelleket csontozd ki, a bőrt távolítsd el, a fél melleket még vízszintesen is kettévághatod, így 16 vékony szelet hús jön ki. Papírtörlővel szárítsd le őket, sózd, borsozd. A majonézzel összekevert mustárral mindkét oldalukat vékonyan kend meg, majd forgasd bele a finomra őrölt kenyérmorzsába.
2. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra, egy sütőlapot boríts be alufóliával, és kend meg olívaolajjal. A bepanírozott szeleteket fektesd a sütőlapra és süsd 12–14 percig. Ha kombinált sütőd van, még egy-két percre bekapcsolhatod a grillt is – ettől még szebb, aranybarna színű lesz a bundázott csirke. Amikor kész, vágd félbe vagy csíkokra a szeleteket, hogy a gyerekek lássák, mi van belül.
3. Teljes őrlésű kenyérből házilag is lehet morzsát készíteni: a kis kockákra vágott kenyeret sütőlapon szétterítve, nem túl meleg sütőben szárítsd ki (de ne süsd!). Amikor kihűlt, egyszerűen daráld le.
A finomliszt előállításához a gabona külső héját, a korpát őrlés előtt eltávolítják, noha ebben gyűlnek össze az élettani szempontból legfontosabb anyagok. De ez a kölyköket nem érdekli. Ám ha egy zsúron vagy a családi ebéden ínycsiklandóan tálalt és különben is kedvelt ételekben találkoznak és ismerkednek meg a teljes kiőrlésű gabonával, alighanem meg is barátkoznak vele.