Fülecsketészta brokkolival és szardellával

Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 15 perc
Hozzávalók (4 személyre):
•fél kiló apró kagyló- vagy fülecsketészta (orecchiette)
• 1 közepes fej brokkoli
•1mogyoróhagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 apró, csípős csilipaprika
• 2 doboz, egyenként 45 grammos szardella (ajóka)
• 10 deka sós rikotta
• fél deci olívaolaj
• parmezán
1.Főzd meg a tésztát az előírás szerint sós vízben rugalmasra (al dente), és a főzés utolsó 3 percében add hozzá a rózsáira szedett brokkolit is. Öntsd le a vizet (de a főzőléből tegyél félre 1 csészényit), a tésztát meg a brokkolit szűrőben csöpögtesd le és tedd vissza a lábosba. Rakj rá fedőt, hogy meleg maradjon.
2. Közben egy serpenyőben melegíts fel közepes hőfokra 1 evőkanálnyi olajat és 2-3 perc alatt párold és pirítsd meg benne a vékonyra felszeletelt hagymát, afinomra vágott fokhagymát és a szintén felaprított csilit. Keverd hozzá a durvára darabolt szardellát és 2-3 percig melegítsd együtt.
3. Add a tésztához a szardellás keveréket, a maradék főzővizet és a szétnyomkodott rikottát. Alaposan forgasd össze, forgatás közben még egy kicsit melegítheted is. Tálaláskor locsold rá a maradék olívaolajat, díszítsd parmezánforgácsokkal.
Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Acpsydication.com