4 pikáns köret, ha megfűszereznéd a hangulatot: húsételek és sajt mellé is kiválóak!
Ez a cikk az ÉVA Magazin 2016-os 4. lapszámában jelent meg először „Pikáns kísérők" címmel.
Tudtad, hogy a korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
Kumkvatcsatni
SZÜKSÉGES IDŐ: 40 perc + áztatás NEHÉZSÉG: közepes KÖLTSÉG: kb. 4100 Ft /2360 Ft
HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):
- fél kiló kumkvat (vagy narancs)
- 1,5 deci narancslé
- kábé 1 deci fehér balzsamecet
- friss csili vagy kábé 1 teáskanál csilipehely
- 40 deka barna nádcukor
- 5 centi friss, reszelt gyömbér
1. A gyümölcsöt szeleteld vékonyra, piszkáld ki a magokat és áztasd be egy éjszakára.
2. Másnap szűrd le a gyümölcsöt és tedd egy lábasba.
3. Add hozzá a hozzávalókat, és közepes lángon főzd addig, amíg a gyümölcs megpuhul és kezd áttetszővé válni.
4. Vedd le a tűzről és hűtsd ki, ha hamarosan felhasználod.
5. Ha el akarod tenni későbbre, akkor még forrón töltsd tiszta üvegekbe.
6. Csavard rá a kupakot a befőttesüvegre és állítsd fejre.
7. Jól csavard be az üvegeket tiszta konyharuhába, és tedd egy dobozba sötét helyre hűlni.
8. Hagyd legalább 2-3 napot a dunsztban, majd tedd fel a kamrapolcra.
9. Remekül illik csirkéhez, kacsához, de sajthoz is fogyaszthatod.
Réparelish
SZÜKSÉGES IDŐ: 20 perc NEHÉZSÉG: könnyű KÖLTSÉG: kb. 1100 Ft
HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):
- fél kiló répa
- 1 nagy hagyma
- 20 deka barna nádcukor
- 1 kávéskanál mustármag
- 1 teáskanál kurkuma
- fél teáskanál őrölt koriander
- kábé 2,5 deci almaecet
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
1. A répát hámozd meg és reszeld le.
2. A hagymát karikázd fel és keverd a répához.
3. Kevés olívaolajat hevíts fel egy lábasban és add hozzá a répát.
4. Picit pirítsd le, majd öntsd fel az ecettel, keverd hozzá a cukrot és a fűszereket.
5. Közepes lángon főzd addig, amíg majdnem elfőtte az összes levét és elkezd karamellizálódni.
6. Bármilyen húsos ételt és sajtot feldobhatsz vele.
Paradicsomcsatni
SZÜKSÉGES IDŐ: 20 perc NEHÉZSÉG: könnyű KÖLTSÉG: kb. 3600 Ft
HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):
- fél kiló paradicsom (a legjobb, ha különböző fajtákat használsz)
- 1 nagy hagyma apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- fél deci almaecet
- 1 evőkanál balzsamecet
- fél teáskanál őrölt kömény
- 1-2 evőkanál juharszirup
- só
- 2-3 evőkanál olívaolaj
1. A paradicsomot tisztítsd meg és vágd fel.
2. A hagymát kockázd apróra és keverd a fokhagymával együtt a paradicsomhoz.
3. Locsold meg olívaolajjal és szórd meg sóval és a köménnyel.
4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd addig, amíg a paradicsom összeesik.
5. Locsold meg az ecettel és a juharsziruppal, majd süsd tovább addig, amíg elkezd karamellizálódni.
6. Bármilyen húshoz remekül illik, szerintünk bárányhoz a legfinomabb.
7. Ezt is teheted dunsztba, ha később fogjátok fogyasztani.
Almarelish
SZÜKSÉGES IDŐ: 20 perc NEHÉZSÉG: könnyű KÖLTSÉG: kb. 1400 ft
HOZZÁVALÓK (3-4 FŐRE):
- 6 nagyobb, savanykás alma
- fél deci almaecet
- 1 kávéskanál mustármag
- 2 evőkanál barna nádcukor (de agávészirup vagy juharszirup is illik hozzá)
- 1 közepes hagyma
- só
- 2 ág friss kakukkfű
- 2 evőkanál olívaolaj
1. A almát hámozd meg és vágd ki a magházát.
2. Kockázd fel a hagymával együtt és felhevített olívaolajon pirítsd le.
3. Öntsd fel ecettel, 2 evőkanál vízzel és add hozzá a mustármagot, a kakukkfüvet és a cukrot.
4. Addig főzd, amíg szépen karamellizálódik az alma.
5. A legjobban szárnyashoz és sertéshez illik, de sajthoz is fogyaszthatod.