Egy egzotikus fűszer: csillagánizs

Borítókép: Egy egzotikus fűszer: csillagánizs
Mi az a csillagánizs és pontosan mire használhatom fel?

A szépséges, csillag alakú, dél-kínai eredetű gyógy- és fűszernövényt a 16. században Sir Thomas Cavendish angol utazó hozta magával Európába a Fülöp-szigetekről. Bár rendszertanilag távol áll a nálunk is jól ismert ánizstól, íze, illata nagyon hasonló, csak sokkal intenzívebb.
A csillagánizs a kínai és vietnami konyha egyik legjellemzőbb ízesítője, az ötfűszerpor-keverék alapja. Emésztéskönnyítő, görcsoldó, szélhajtó és étvágyfokozó hatású, de reumatikus panaszokra is ajánlják. Kiváló immunerősítő.
Ha teát akarunk belőle készíteni, elég a vizet felforralni, a teafű mellé néhány csillagánizsdarabot dobni, és sokáig áztatni. Kihűlés után mézzel, cukorral édesíthetjük.
Ha szeretjük az erős aromákat, a csillagánizs a konyhában is jó társunk lehet. Használhatjuk egész vagy őrölt formában, vad- és szárnyasételekhez, édességekhez. Előszeretettel főzik likőrökbe, kompótokba, sütik süteményekbe. Ha főzéshez használjuk, érdemes mielőbb hozzáadnunk az ételhez, mert minél tovább fő, annál erősebb aromát kapunk.
azsiabt.kernel.hu, culinaris.hu

Fotó: Europress. Szöveg: Éva magazin