Diótorta: klasszikus recept modern kivitelben
Előkészítés: 20 perc, Sütési idő: 25 perc
Hozzávalók (24 centis tortaformához):
•18 deka porcukor
• 12 deka darált dió
• 18 deka rétesliszt
• 1,5 csomag vaníliás cukor
• 5 tojás
• 7 kanál hideg víz
• 1,5 teáskanál sütőpor
A krémhez:
•5 tojás
• 22 deka porcukor
• 7 deka darált dió
• 1,5 teáskanál keményítő
• 15 deka margarin
• 3 evőkanál rum
• fél kiló mascarpone
1. A tésztához keverd össze a száraz hozzávalókat, majd a tojással és a vízzel dolgozd csomómentesre. Melegítsd elő a sütőt 160 fokra (légkeveréses) vagy 180 fokra, ha a sütő alul-felül sütéses. Öntsd a masszát kivajazott, kilisztezett formába és kábé 20 perc alatt süsd meg.
2. A krémhez gőz felett verd fel az egész tojásokat a porcukorral és a keményítővel, amíg sűrű krémet nem kapsz. Vedd le a gőzről a tálat és keverd hozzá a diót, a margarint és a rumot. Tedd a hűtőbe, hogy kihűljön.
3. A kihűlt tésztát vágd három rétegbe, locsold meg egy kevés rummal. Egyik felét kend meg a kihűlt krémmel, majd tedd rá a másik tortafelet és porcukorral meghintve tálald.
Kép és szöveg: Studer-Tüske Veronika