Házi gyros: ha olcsón és gyorsan elkészül, miért mennél le érte az utcára?

A gyrosba kerülő pácolt csirke önmagában is annyira finom, hogy akkor is érdemes elkészítened, ha épp nem gyrosba szánod. Próbáld ki egyszer, mert biztosak vagyunk benne, hogy te is a megszállottja leszel.
A gyros pác joghurtból, citromból, fokhagymából és oreganóból, vagyis klasszikus görög alapanyagokból készül. Ez a marinád az, ami életre kelti a csirkehús ízét. És, ha ez még nem lenne elég, rengeteg roppanós zöldség és krémes tzatziki is kerül a pitába, ami köszönőviszonyban sincs az olcsó utcai gyrossal.

Forrás: recipetineats.com
Csirke gyros tzazikival
Hozzávalók
- 4-6 pita
- 1 kg csirkecomb filé
Marinádhoz
- 3 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 ek. fehérborecet (vörösbor- vagy almaecet is lehet)
- 3 ek. citromlé
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 3 ek. görög joghurt
- 1 1/2 ek. szárított oregánó
- 1 tk. só
- egy csipet őrölt fekete bors
Tzatziki
- 2 kígyóuborka (reszelve, lecsöpögtetve)
- 1 1/4 csészényi görög joghurt
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1/4 tk. só
- egy csipet őrölt fekete bors
Saláta
- 3 paradicsom (felkockázva)
- 3 uborka (felkockázva)
- 1/2 lila hagyma (felkockázva)
- 1/4 csészényi friss petrezselyem (felaprítva)
- só, bors
Elkészítése
- Öntsd egy tálba vagy zacskóba a pác hozzávalóit, majd tedd bele a csirkehúst. Kissé masszírozd bele, majd hagyd állni benne legalább két óra hosszát, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen a hús a pácban.
- Vágd fel hosszában az uborkát, kapard ki a magját, reszeld le, majd csavard ki a levét. Öntsd egy tálba a maradék összetevőket, keverd össze, majd tedd félre 20 percre, hogy összeérjenek az ízek.
- A salátához kockázd fel a zöldségeket és öntsd őket egy tálba.
- Egy serpenyőben vagy a grillen, süsd arany barnára a csirkehúst. Pihentesd pár percig fedő vagy fólia alatt. Ha túl nagyok a csirkedarabok, csíkozd fel.
- Serpenyőben vagy sütőben melegítsd fel a pitát, majd állítsd össze gyrost.
Forrás: recipetineats.com