Borsos marhasült

Borítókép: Borsos marhasült
Hidegen is fenséges, például vajbab körettel. Gyorsabban elkészül, mint gondolnád!

Előkészítési idő: 6 perc + a pihentetés
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók (kábé 6 személyre): 1 kiló érett marhahátszín egészben • 2 evőkanál (vagy több) fekete szemes bors • 2 evőkanál olívaolaj • só

1. Forrósítsd fel a sütőt 220 fokra. A szemes borsot törd össze mozsárban vagy masszív edényben a sodrófa végével. Körben kend meg a húst olajjal, hogy rátapadjon a bors, aztán vond be a borssal és a sóval – ügyelj, hogy mindenhova jusson. Alaposan paskold is bele a fűszereket a húsba. Tedd sütőtálba.

2. Süsd 15 percig az egyik oldalán, akkor fordítsd meg, és a másik oldalnak is adj 15 percet. Így médiumra, közepesre sütött húst kapsz, aminek rózsaszín a közepe és ropogós barna a kérge. Ha a jól átsütöttet szeretitek, akkor persze tartsd tovább a sütőben.

3. Amikor kivetted, csavard fóliába és hagyd pihenni 10–15 percig. Melegen is, hidegen is tálalhatod. Papírvékonyra próbáld szeletelni.

4. Kínálj hozzá béarnaise mártást: 2 gyöngyhagymát, 1 deci fehérborecetet, 1 evőkanál összetört szemes borsot és 1-1 kávéscsészényi aprított friss tárkonylevelet és turbolyát főzz össze. Vízgőz fölött keverd hozzá kézi habverővel 4 tojás sárgáját, végül pedig 12 deka vajat. Sózd meg, mártásos tálkában kínáld.

Recept: Simándi Júlia, Fotó: Andrew Lehmann, André Martin/ACPsyndication.com