A szebb étel finomabb is? Naná!

Borítókép: A szebb étel finomabb is? Naná!
Te fizetnél többet ugyanazért az ételért csak azért, mert szebben van tálalva? Oxfordi tudósok szerint igen!

Melyiket választanád: egy sima salátának kinéző salátát, vagy egy festményszerű "műalkotást" ugyanazokból a hozzávalókból? Nos, úgy tűnik, a többség az utóbbit pereferálja!


Fotó: flavourjournal.com

Elsőre tán furán hangzik, de a tudósok - és bizony a séfek is - már régóta tudják, hogy az ízek érzékelését az ételek külseje is befolyásolja. Az élénk piros színű italokat pélául mindenki sokkal édesebbnek érzi, mint amilyenek valójában.

A Flavour magazin nemrégiben lehozott egy tanulmányt, amelyben oxfordi kutatók azt vizsgálták, vajon a tálalás művészi szintre való emelése mennyire befolyásolja az ízek érzékelését az azt elfogyasztóknál. A végeredmény? Hogy bizony nagyon is befolyásolja!

A vizsgálatban 60 tesztalany vett részt, akinek feltátalták ugyanazt a salátát három különböző formában: az egyik olyan volt, mint egy mindennapi saláta, a másikban szépen egymás mellé voltak rendezve a zöldségek, a aermadik viszont úgy nézett ki, mint egy Kandinsky festmény. A kóstolók 18%-kal finomabbnak ítélték meg a festményszerű salátát, és kóstolás előtt és után is azt állították, hogy hajlandóak lennének akár kétszer annyit is kifizetni érte.

Tanulság: ne legyünk restek, és próbálkozzunkMinecraft spenóttal vagy Angry Birds paradicsommal, tán akkor a nyolcévesünkbe is könnyebben bele tudunk imádkozni valami mást is a rántott húson kívül!

Vizuális megoldások, amitől megjön a gyerekek étvágya: az ötletetkért kattints!