Jó rizst főzni nem nehéz, de megvannak a maga trükkjei

rizs,recept,rizsfőzés,tippek,praktika Forrás: unsplash
Folyton ragadós, kemény vagy épp túlfőtt? Ha elsajátítod a most következő praktikákat, akár még rizsfőző mester is válhat belőled!

Sokan ott rontják el a rizskészítést, hogy a főzésénél mindössze egyetlen szabályt tartanak be, az 1:2 szabályt, miközben még számos dologra érdemes figyelni, ráadásul minden rizs más és más főzési technikát, főzési időt, edényt és vízmennyiséget igényel(ne).

A hosszúszemű rizst például érdemes leöblíteni a főzés előtt, míg a rövidszemű rizsnél vannak esetek, amikor kifejezetten hátrány, a barna rizst pedig jóval több vízben érdemes megfőzni, mint többi társát.

Következzen most tehát három főzési módszer, amivel nyert ügyed és tökéletes rizsköreted lehet!

rizs,rizsfőzés,tippek,praktika,recept
Forrás: pinterest
A tökéletes rizs titka

Kezd az öblítéssel

Főzési módtól és típustól függetlenül az öblítés az első és legfontosabb fázis, ha tökéletes rizsre vágysz! Ezzel a módszerrel tudniillik lemosod róluk a porszerű keményítőt, amely a főzés során a szemekre tapadva nyálkásítja azokat, a főzővízzel együtt. Ehhez mindig folyóvizet és sűrű szövésű vagy apró lyukú szűrőt használj!

Hosszúszemű fehér rizs esetén

  1. Öblíts át egy csészényi rizst egy szűrőben addig, míg szép áttetsző nem lesz a víz, ami átfolyik rajta, majd forralj fel 1 ½ vizet egy lábasban, add hozzá a rizst, sót és 1 ek. vajat vagy olajat.

  2. Vedd lejjebb a hőt, fedd le az edényt és párold ezzel együtt a rizst nagyjából 18-20 percig, míg a víz teljesen fel nem szívódik.

  3. Vedd le a tűzhelyről és fedővel együtt pihentesd 10 percen keresztül végül keverd át egy villával és tálald.

A barna rizs esetében

  1. Öblíts át egy csészényi rizst egy szűrőben addig, míg szép áttetsző nem lesz a víz, ami átfolyik rajta.

  2. Forralj fel 8 csészényi vizet (vagyis a rizs nyolcszorosának megfelelő mennyiségű vizet) egy lábasban, add hozzá a rizst, majd lefedve főzd 33-35 percen keresztül.

  3. A felesleges vizet szűrd le róla, tedd vissza a lábasba a rizst, újra fedd le és pihentesd 10 percen keresztül.

  4. Sózd meg, adj hozzá 1 ek. zsíradékot: vajat vagy olajat, keverd át egy villával és tálald.

Az aromás rizs esetében (basmati vagy jázmin)

  1. Öblíts át egy csészényi rizst egy szűrőben addig, míg szép áttetsző nem lesz a víz, ami átfolyik rajta.

  2. Egy csészényi basmati rizshez forralj 2 csészényi vizet, egy csészényi jázmin rizshez pedig 1 ½ csészényit.

  3. Melegíts fel 1 ek. vajat vagy olajat egy lábasban, add hozzá a rizst, sót és nagyjából két percig kevergesd, míg be nem vonja a zsíradék az összes szemet és finom pirult illata nem lesz a rizsnek.

  4. Öntsd fel forró vízzel, vedd le a hőt, fedd le az edényt és főzd így 18 percen keresztül, míg a víz teljesen fel nem szívódik.

  5. Zárd el alatta a gázt és fedő alatt párold még további 10 percig, végül keverd át egy villával és tálald.

Forrás: kitchen

Ez is érdekelhet: