3 isteni céklás recept: a levestől a desszertig bármi készíthető belőle!

Borítókép: 3 isteni céklás recept: a levestől a desszertig bármi készíthető belőle! Forrás: yulia-bogdanova/Getty Images
A cékla nemcsak salátának való, hanem a levestől a desszertig bármilyen ételhez felhasználható. Ha nincs sok időnk főzni – például hétköznap esténként –, remek egytálételeket készíthetünk belőle a családnak.

Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először Vörös és változatos címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

CÉKLA QUICHE

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (4–6 FŐRE):

  • 32 deka leveles tészta
  • 1-2 tojás
  • 2,5 deci tejszín (cukrozatlan, nem főzőtejszín)
  • só
  • bors
  • 2 teáskanál tormakrém
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 nagy vagy 2 kisebb cékla

1. A céklát hámozd meg és szeleteld vékonyra.

2. A leveles tésztát oszd el 6 kisebb formában (vagy 1 nagyobb sütőedényt bélelj ki vele).

3. A tojást verd fel a tejszínnel, a tormával és a fűszerekkel, majd töltsd a tésztára.

4. Oszd el a tetején a céklaszeleteket.

5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 15–20 percet, amíg aranybarna lesz.

Forrás: sveta_zarzamora/Getty Images

CÉKLAGRATIN

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA

HOZZÁVALÓK (2–4 FŐRE):

  • 2 nagy cékla
  • 5 deci tejszín (cukrozatlan, nem főzőtejszín – csak a magasabb zsírtartalmú tejszíntől lesz a végeredmény sűrű és krémes)
  • érlelt, erősebb ízű sajt
  • kakukkfű
  • só
  • bors
  • szerecsendió

1. A céklát hámozd meg és szeleteld fel vékonyra.

2. Egy kisebb hőálló tálban fektess le egy réteg céklát.

3. Enyhén sózd, borsozd, majd fektess rá egy újabb réteg céklát. Folytasd, amíg a cékla elfogy.

4. 1 teáskanál kakukkfüvet és kevés szerecsendiót keverj el a tejszínnel.

5. Öntsd rá a tejszínt a céklahalomra és takard le alufóliával.

6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 45–60 perc alatt puhára.

Forrás: eskymaks/Getty Images

CÉKLÁS RIZOTTÓ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC

HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):

  • 30 deka rizottórizs (például arborio)
  • kábé 6 deci alaplé
  • só
  • 1 hagyma
  • fél deci víz (vagy fehérbor)
  • 1 deci céklalé
  • 1 cékla
  • diónyi vaj
  • egy marék reszelt pecorino romano
  • friss kecskesajt
  • 2 evőkanál olívaolaj

1. A céklát hámozd meg és vágd apró kockákra. Az olívaolajat hevítsd fel és futtasd meg az apróra vágott hagymát.

2. Add hozzá a rizst és öntsd fel a vízzel (borral).

3. Ha felszívta a vizet (bort), add hozzá merőkanalanként a céklalevet, majd az alaplevet, és keverd hozzá a céklát.

4. Állandó kevergetés mellett várd meg, amíg a rizs beszívja a levet, csak akkor add hozzá a következő adagot.

5. Folytasd, amíg a rizs al dentére puhul.

6. Vedd le a tűzről az edényt, és azonnal keverd hozzá a vajat és a pecorino romano sajtot.

7. Tálald forrón és szórd meg friss kecskesajttal.

Forrás: gbh007/Getty Images

Az alábbi galériában pedig a cékla 7 jótékony hatását hoztuk el!