3 isteni céklás recept: a levestől a desszertig bármi készíthető belőle!
Ez a cikk az Éva Magazin korábbi lapszámában jelent meg először Vörös és változatos címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!
CÉKLA QUICHE
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC
HOZZÁVALÓK (4–6 FŐRE):
- 32 deka leveles tészta
- 1-2 tojás
- 2,5 deci tejszín (cukrozatlan, nem főzőtejszín)
- só
- bors
- 2 teáskanál tormakrém
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 nagy vagy 2 kisebb cékla
1. A céklát hámozd meg és szeleteld vékonyra.
2. A leveles tésztát oszd el 6 kisebb formában (vagy 1 nagyobb sütőedényt bélelj ki vele).
3. A tojást verd fel a tejszínnel, a tormával és a fűszerekkel, majd töltsd a tésztára.
4. Oszd el a tetején a céklaszeleteket.
5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 15–20 percet, amíg aranybarna lesz.
CÉKLAGRATIN
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 1 ÓRA
HOZZÁVALÓK (2–4 FŐRE):
- 2 nagy cékla
- 5 deci tejszín (cukrozatlan, nem főzőtejszín – csak a magasabb zsírtartalmú tejszíntől lesz a végeredmény sűrű és krémes)
- érlelt, erősebb ízű sajt
- kakukkfű
- só
- bors
- szerecsendió
1. A céklát hámozd meg és szeleteld fel vékonyra.
2. Egy kisebb hőálló tálban fektess le egy réteg céklát.
3. Enyhén sózd, borsozd, majd fektess rá egy újabb réteg céklát. Folytasd, amíg a cékla elfogy.
4. 1 teáskanál kakukkfüvet és kevés szerecsendiót keverj el a tejszínnel.
5. Öntsd rá a tejszínt a céklahalomra és takard le alufóliával.
6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kábé 45–60 perc alatt puhára.
CÉKLÁS RIZOTTÓ
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 PERC
HOZZÁVALÓK (4 FŐRE):
- 30 deka rizottórizs (például arborio)
- kábé 6 deci alaplé
- só
- 1 hagyma
- fél deci víz (vagy fehérbor)
- 1 deci céklalé
- 1 cékla
- diónyi vaj
- egy marék reszelt pecorino romano
- friss kecskesajt
- 2 evőkanál olívaolaj
1. A céklát hámozd meg és vágd apró kockákra. Az olívaolajat hevítsd fel és futtasd meg az apróra vágott hagymát.
2. Add hozzá a rizst és öntsd fel a vízzel (borral).
3. Ha felszívta a vizet (bort), add hozzá merőkanalanként a céklalevet, majd az alaplevet, és keverd hozzá a céklát.
4. Állandó kevergetés mellett várd meg, amíg a rizs beszívja a levet, csak akkor add hozzá a következő adagot.
5. Folytasd, amíg a rizs al dentére puhul.
6. Vedd le a tűzről az edényt, és azonnal keverd hozzá a vajat és a pecorino romano sajtot.
7. Tálald forrón és szórd meg friss kecskesajttal.