Zsírlebontó sütemény! Imádni fogod ezt a céklás csodát!

Borítókép: Zsírlebontó sütemény! Imádni fogod ezt a céklás csodát! Forrás: Canva (AmalliaEka)
Céklából sütemény? Igen! A cékla enyhén édes íze tökéletesen kiegészíti a csokoládét, kakaót, és a végeredmény egy selymes, nedves sütemény, amely garantáltan lenyűgözi az ízlelőbimbókat. Mutatjuk a pontos receptet!

Az ételkészítésben és gasztronómiában mindig is fontos volt a kreativitás és az újítás. Manapság egyre több olyan alternatív alapanyagot használnak a sütemények készítéséhez, amelyeket talán nem is gondolnánk elsőre édes finomságokhoz. Az egyik ilyen meglepő, ám rendkívül ízletes választás, a cékla. Igen, jól olvastad, a cékla egy kiváló alapanyag sütemények elkészítéséhez, és ma eláruljuk, miért érdemes kipróbálni ezt az egészséges és ínycsiklandó lehetőséget.

Forrás: Canva (zeleno)

A cékla gyógyászati hatása

A céklát már i. e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a 17. században vált ismertté, a modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el.

A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza. Levében megtalálható tápanyagok csökkenthetik a magas vérnyomást is.

A cékla zsírégető hatású?

100 gramm cékla 1,6 g fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 6,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tápláló, alacsony kalóriatartalmú étel, 10 dkg elfogyasztásával mindösszesen 43 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Elégetése több energiát éget el, mint amennyit ad, ezáltal kalória deficit keletkezik. Ennek a jelenségnek köszönhetően mondják, hogy fogyasztó, zsírégető hatású, így a fogyókúra szerves része lehet. A cékla napi fogyasztása csökkentheti a testzsír százalékot, segít javítani a testtömeg-indexet (BMI) is.

Elkészítési idő: 90 perc
Céklás brownie
Hozzávalók
  • 4 db cékla
  • 180 g zabliszt
  • 50 g kakaópor
  • 1 tk. fahéj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 200 g magtej
  • 1 csipet só
  • 2 ek. méz
1. lépés
A céklát 180 fokon süssük meg sütőben 30 perc alatt, de a vízben való főzést is választhatjuk. Miután a megpuhult gumó teljesen kihűlt, tegyük a turmixgépbe.
2. lépés
Öntsük hozzá a magtejet. Ez lehet rizs, zab, kókusz, ízlésünktől függően. A turmixba jön még az édesítő, ami lehet 2 evőkanál cukor vagy méz, de 4 evőkanál eritrittel is helyettesíthetjük. A három hozzávalót alaposan turmixoljuk össze.
3. lépés
A turmixolt tésztát öntsük egy tálba és az összes többi száraz hozzávalót szitáljuk rá, és keverjük össze. Fahéj helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket, de a szárított narancshéj is jól áll neki.
4. lépés
Egy kisebb sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és az egész masszát öntsük bele. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A süteményünk szűk egy óra, 50-55 perc alatt elkészül. Végezzünk tűpróbát! Ha a süti közepébe szúrt fogpiszkáló szárazon kihúzható, elkészült a brownie.
5. lépés
Miután kihűlt, könnyen és szépen szeletelhető. Hűtőben jó pár napig eláll!
Forrás: Canva (AmalliaEka)

Ne aggódj! Nem lesz gyökérzöldség íze a süteménynek; a cékla enyhén édes íze tökéletesen kiegészíti a kakaót, és a végeredmény egy selymes, nedves sütemény, amely garantáltan lenyűgözi az ízlelőbimbókat. Nem mellesleg pedig ezzel a módszerrel a cékláért kevésbé rajongó gyerekek is rengeteg vitamint, tápanyagot és rostot visznek be láthatatlanuk is a szervezetükbe.

Sütőtökből is többféle finomság készül! Kattints galériánkra!