Zsírlebontó sütemény! Imádni fogod ezt a céklás csodát!
Az ételkészítésben és gasztronómiában mindig is fontos volt a kreativitás és az újítás. Manapság egyre több olyan alternatív alapanyagot használnak a sütemények készítéséhez, amelyeket talán nem is gondolnánk elsőre édes finomságokhoz. Az egyik ilyen meglepő, ám rendkívül ízletes választás, a cékla. Igen, jól olvastad, a cékla egy kiváló alapanyag sütemények elkészítéséhez, és ma eláruljuk, miért érdemes kipróbálni ezt az egészséges és ínycsiklandó lehetőséget.
A cékla gyógyászati hatása
A céklát már i. e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a 17. században vált ismertté, a modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el.
A cékla tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza. Levében megtalálható tápanyagok csökkenthetik a magas vérnyomást is.
A cékla zsírégető hatású?
100 gramm cékla 1,6 g fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 6,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Tápláló, alacsony kalóriatartalmú étel, 10 dkg elfogyasztásával mindösszesen 43 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Elégetése több energiát éget el, mint amennyit ad, ezáltal kalória deficit keletkezik. Ennek a jelenségnek köszönhetően mondják, hogy fogyasztó, zsírégető hatású, így a fogyókúra szerves része lehet. A cékla napi fogyasztása csökkentheti a testzsír százalékot, segít javítani a testtömeg-indexet (BMI) is.
- 4 db cékla
- 180 g zabliszt
- 50 g kakaópor
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. szódabikarbóna
- 200 g magtej
- 1 csipet só
- 2 ek. méz
Ne aggódj! Nem lesz gyökérzöldség íze a süteménynek; a cékla enyhén édes íze tökéletesen kiegészíti a kakaót, és a végeredmény egy selymes, nedves sütemény, amely garantáltan lenyűgözi az ízlelőbimbókat. Nem mellesleg pedig ezzel a módszerrel a cékláért kevésbé rajongó gyerekek is rengeteg vitamint, tápanyagot és rostot visznek be láthatatlanuk is a szervezetükbe.