Kedvenc sorozatkaraktered szinte a barátoddá vált? Életed nehéz szakaszaiban is segíthet túljutni a pszichológus szerint

Borítókép: Kedvenc sorozatkaraktered szinte a barátoddá vált? Életed nehéz szakaszaiban is segíthet túljutni a pszichológus szerint Forrás: Canva (grinvalds)
Lehet, elsőre furcsán hangzik, de a képzelt barátok még a legtraumatikusabb történéseken is képesek lehetnek átsegíteni. Matthew Perry gyászolásának még az ukrán rajongók is teret adtak.

Kétség sem fér ahhoz. hogy a pozitív érzelmek és a társas kapcsolataink sokat segítenek életünk stresszesebb szakaszaiban. Dara Greenwood pszichológus szerint éppen ezért a vígjátékok karaktereihez fűződő paraszociális kötelékeink, azaz a képzelt intimitás is hozzájárulhat a jól létünkhöz.

Rajongásból kötődés

Matthew Perry halála sokakat megrázott, hiszen úgy érezhettük, valóban egy jó barátot veszítettünk el. Világszerte sokan vagyunk, akik rokonságot éreztünk a Perry formálta Chandlerrel, aki éveken, évtizedeken keresztül volt az életünk része a képernyőn keresztül. Erre az egyik legérzékletesebb példa az, hogy a háború ellenére az ukrán rajongók is teret tudtak adni a gyásznak, amiről a New York Times számolt be.

Egy ukrán Jóbarátok-rajongó, aki a Krím-félszigeten élt, úgy nyilatkozott, hogy rengeteg érzelem köti a sorozathoz. Amikor el kellett hagynia az otthonát és depressziós volt, sokat nézte a sorozatot, ami segített neki jobban lenni. A Jóbarátok a 90-es évektől a mai napig több generáció életére volt hatással, a karakterek sokaknak segítettek enyhíteni a szorongást.

Forrás: Canva (Damedeeso)

A vígjátékok hatása az életünkre

Több kutatás vizsgálta a vígjátékok hatását a stresszre, és nem egy eredmény igazolta a szorongáscsökkentő hatást. Az egyik kutatás során megállapították, hogy napi 1 epizód a Jóbarátokból olyan hatással van a szervezetünkre, mintha 20 percet mozogtunk volna, ami a hangulatjavító hatást illeti.

Egy másik kutatás szerint a pozitív érzelmek átélése – még ha rövid ideig is éltük át – hozzájárulhat az érzelmi rugalmasságunkhoz. Az öröm segíthet feloldani a stressz negatív fiziológiai hatásait, és gyorsabban visszaállíthatja a testünket, elménket az egészséges alapszintre. A pozitív érzelmek lehetővé teszik számunkra, hogy out of the box gondolkodjunk, ezzel pedig elindulhat egy felfelé irányuló spirál, amely során a pozitív érzelmek és az eltérő gondolkodás kölcsönösen erősítik egymást, így idővel jobban kezelhetjük az érzelmileg megterhelő helyzeteket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden vígjáték, humorstílus kedvez az érzelmi jól létünknek. A rosszindulatú vagy becsmérlő humor inkább előítéletessé tehet, a túlzott önirónia pedig ronthat a pszichés állapotunkon. Ráadásul a humor egy kapcsolatteremtő eszköz, így duplán érvényes az, hogy nem mindegy, mikor, min, kin nevetünk.

Forrás: Pexels/ Lisa Fotios

A képzelt intimitás előnyei

A paraszociális kapcsolat egyik jellemzője az a felfogás, miszerint egy kedvelt karakter olyan, mint egy régi barát. Akkor is, ha ezek a karakterek valójában a képzelt barátaink, segíthetnek ellensúlyozni az életünk bizonytalanságait és fájdalmait.

Amikor a kutatások során arra kérték az embereket, hogy írjanak kedvenc karakterükről, a kutatók úgy találták, hogy az írás közelebb hozta a résztvevőket saját ideális énjükhöz, ráadásul a társadalmi elutasítottság és a magány érzését is csökkentette.

Összességében a legtöbb vizsgálat azt sugallja, hogy a vígjátékok szereplői által kielégülhetnek bizonyos pszichológiai szükségleteink. Fontos azonban kiemelni, hogy a kedvenc karakterekhez fűződő társas kapcsolataink nem helyettesíthetnek egy valódi barátot. Átmeneti érzelmi segítséget azonban nyújthatnak, amely lehetővé teszi számunkra, hogy átvészeljük az elszigeteltség vagy a bizonytalanság időszakait.

Végül pedig, a kedvenc karakterekkel való kapcsolatnak az egyéni előnyökön túl olyan értéke is lehet, hogy a rajongók egymással is kapcsolódnak, azaz valós kapcsolódások is létrejönnek.

Galériánkban mutatunk olyan sorozatokat, amelyeket muszáj megtekintened még idén vagy 2024-ben!