Személyiségteszt: ezzel felméréssel kiderítheted, hajlamos-e a párod a passzív agresszív viselkedésre

Borítókép: Személyiségteszt: ezzel felméréssel kiderítheted, hajlamos-e a párod a passzív agresszív viselkedésre Forrás: Unsplash/Gr Stocks
Két pszichológus összeállított egy 21 jellemzőből álló listát, amellyel megállapítható, ki az, aki hajlamos a passzív agresszív viselkedésre. A Joy.hu cikke

A Behavioral Science-ben nemrég jelent meg egy tanulmány, amelynek segítségével minden eddiginél jobban meg lehet érteni a passzív agresszió megfoghatatlannak tűnő pszichológiai jellemzőit. A dél-koreai Sahmyook Egyetem pszichológus professzorai, Young-Ok Lim és Kyung-Hyun Suh szerint a passzív agressziónak három megkülönböztethető, ám egymást valamennyire átfedő tendenciája van. Ezek a következők:

  1. A nem kedvelt személy kritizálása
  2. A nem kedvelt személy elkerülése, illetve figyelmen kívül hagyása
  3. A nem kedvelt személy szabotálása, sokszor aljas, nem látható módon

Mivel a mai modern társadalmakban az erőszak szigorúan tilos, az emberek közvetetten támadnak, ellenségeskedésüket a másik személy iránt inkább verbálisan mutatják ki. Tulajdonképpen ezt nevezzük passzív agressziónak. A két tudós arra is rájött, hogyan lehet ezt a viselkedést felderíteni, mérni és skálázni, ehhez egy 21 mondatból álló kérdőívet állítottak össze.

Galériánkból megtudhatod, melyik az a 21 önjellemző mondat, amely rámutat, hajlamos-e az illető a passzív agresszív viselkedésre!

Ezek a viselkedésformák elsőre nem tűnnek toxikusnak, pedig azok: