Urban:Eve: Miért nincsenek könnyű válaszok az életedre?

pihenés,énidő Forrás: Getty Images /1900
Senki sem tud semmit egységesen véglegesre, te sem, én sem, a szomszéd Mari néni sem. Maximum ügyesen vetíti, hogy neki minden rendben van. Hallgasd meg a Lecsó podcast 10. epizódját!

Nemrég az egyik utolsó költözködős doboz mélyéről kezembe került a Cilike-regénygyűjteményem.

Ezek a könyvek még a nagymamám kedvencei voltak, és miatta kezdtem el gyűjteni őket.

Hogyha nem ismerős, bőven elég annyit tudni, hogy ez egy huszadik század eleji sorozat Tutsek Anna ifjúsági regényírótól.

A főszereplő Cilike egy nemesi család lánya, egy hebehurgya kislány, akinek más se tölti ki a napjait, mint hogy várja, hogy valami történjen vele — vagy valaki bált rendezzen, amire elmehet, hogy beszélgethessen a barátnőivel, és hátha felkéri táncolni a sármos Kőváry Laci — természetesen ipszilonnal, mert nemesi család.

Büszkeség és balítélet, csak a vidéki Magyarországon, és szökőkútból kimászó Colin Firth nélkül.

Van vagy nyolc Cilike-regény, tele rövid fejezetekkel Cilike mindennapjaiból. Elképesztő bájos és naiv történetek ezek, mindenféle kalamajkákkal – Cilike leesik a lóról a disznók közé; Cilike fogyasztópor helyett szőrnövesztőt eszik; Cilike a bálon belesétál a gyertyatartóba és felgyullad a ruhája.

Ezeken a sztorikon gyerekkoromban nagyon jókat szórakoztunk a nagymamámmal, és kedves, nosztalgikus emlékeim.

Harminc felett újraolvasva megvan ugyanez a nosztalgiafaktor, viszont az egész alatt feltűnik egy egészen más szál is. Cilike kora társadalmi piramisának csúcsán él. A felső 1% tagja, grófok, bárónők és osztrák nemesi családok köreiben mozog, mégis valami elképesztően korlátolt a világa.

És nem arra gondolok, hogy nincs mosógép meg internet, vagy hogy 4 nap utazás eljutni Budapestről a somkúti kastélyba.

Hanem az a helyzet, hogy Cilike döntései és perspektívája valami elképesztő módon be vannak korlátozva.

És azt vettem észre, hogy hiába változott rengeteget a világ százhúsz év alatt, mintha még mindig a Cilike-életpályamodell határozná meg, hogy hogyan gondolkodunk az életünkben előttünk álló lehetőségekről,hogy milyen keretek között döntünk a jövőnkről, és hogy rengetegen azt hisszük: már el is veszítettünk egy képzeletbeli versenyt az időnkkel.

Úgyhogy ebben az epizódban bemutatom a Cilike-életpályamodellt, elmondom, hogy miért vezet félre a modernkori Szent Grál-hajkurászás, és adok egy egyszerű technikát, amivel sokkal hatékonyabban nézhetsz rá, hogy merre tart az életed hosszú távon.

Farkas Lívia vagyok, és csapjunk bele a Lecsóba.

Ide kattintva hallgathatod a podcast legújabb adását.