8 arra utaló jel, hogy megrekedt az életed és 8 tipp, hogy miként változtass rajta

Borítókép: 8 arra utaló jel, hogy megrekedt az életed és 8 tipp, hogy miként változtass rajta Forrás: Getty Images
A coach nem köntörfalaz, egyenesen a szemünkbe mondja, hogy a homokba dugjuk a fejünket és félünk a változástól. De megoldási lehetőséget is ajánl.

Sajnos rengetegen vannak úgy, akik egyre inkább úgy érzik, nem tartanak sehova. Vannak, akik idővel maguktól is szembesülnek a ténnyel, hogy napról napra élnek, nincs víziójuk, nincs jövőképük. De akadnak olyanok is, akik egyszerűen csak elvannak, mint a befőtt és észre sem veszik, hogy életük folyója ma már inkább csak állóvíz. Következzen néhány intő jel, amelyet ha te is tapasztalsz, érdemes lesz „nagyvizitet” tartanod magaddal kapcsolatban.


1) Ugyanazt a munkát végzed legalább öt éve, amiben már nem tudsz sem fejlődni, sem kiteljesedni. Nulla jövőkép. Rendben vagy vele, hogy neked ez jutott, és különben is félsz, hogy elveszíted.

• Tipp: Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi az, ami itt tart valójában? Mitől félsz? Mire van szükséged, amit ez a munka jelenleg megad neked? Válaszold meg ezeket a kérdéseket és gondold át, mi az a „több”, amire még ezen felül vágynál! Milyen módon tudnád a többet elérni, megszerezni? Nem biztos, hogy munkahelyet kell váltanod, lehet, hogy egy új pozíció is elég lenne hozzá, hogy kicsit felpezsdülj. A jó jövőkép 3 ismérvéről ebben a cikkben olvashatsz.


2) Évek óta nincs állandó párkapcsolatod, mert nem ismerkedsz; vagy senki nem „illett eddig a képbe”.

• Tipp: Vizsgáld meg a körülményeket! Mik azok a félelmek, amik visszatartanak az ismerkedéstől? Mik a valós igényeid? Ezek az igények tényleg helyénvalók? Esetleg már az apróbb hibáktól is megijedsz? Attól félsz, hogy valaki felborítja a jól kialakított, kényelmes életedet? Olyan nem létezik, hogy tökéletes. Az emberek hosszú hónapok, évek munkája során csiszolódnak egymáshoz. Mindig lesznek olyan személyes, megszokott dolgok, amin változtatni kell annak érdekében, hogy működjön egy párkapcsolat. Azért, hogy valakivel közös nevezőre juss, és egyenrangú félként, boldog és tartós kapcsolatot tudj kialakítani, muszáj kidugnod a fejed a komfortzónádból.


3) Utálsz belegondolni, hogy mi lesz majd 5, 10, 15, 20 év múlva. Nem álmodozol, azt vallod: „lesz, ami lesz”.

• Tipp: Mivel rendre elhiteted magaddal, hogy minden jó úgy, ahogy most van; ezért nem foglalkozol a jövőddel. Majd lesz valahogy, nem? Így lehet, hogy nem. Ahelyett, hogy a homokba dugod a fejed, nézz szembe a tényekkel, még akkor is, ha rossz érzés bevallanod magadnak az igazságot! Nyiss az újra, keress lehetőségeket, olyan dolgokat, amik kicsit is érdekelnek, vagy megmozgatják a fantáziád! Külföldre utaznál, vagy van egy jó hobbid, amivel szívesen foglalkoznál hivatásként? Mire vársz még? Most zajlik az életed, mikor valósítod meg azt a sok mindent, ha nem most?


4) Még harminc-egynéhány évesen is a szüleid mondják meg, hogyan élj.

• Tipp: Rá kell ébredned, hogy ez már a te életed, neked kell átvenni az irányítást! Meghallgathatod, megköszönheted, sőt el is fogadhatod a tanácsaikat, de fontos, hogy legyen saját elképzelésed, véleményed, ami alapján cselekszel. Nem kell kizárólag azokhoz a sémákhoz, mintákhoz ragaszkodni, amiket otthon láttál! (Például, attól, mert édesapád halk szavú és sosem volt a társaság szószólója, te még lehetsz az a saját barátaid körében.) Figyelj rá, hogy melyek azok a tulajdonságaid, amik hátráltatnak és dolgozz rajtuk! Tudatosítsd és erősítsd magadban a jó képességeidet, ezzel hosszútávon nagyobb önbizalomra tehetsz szert!


5) Apropó: önbizalom! Ja, hogy az a béka feneke alatt van? Nem vagy elég szép, vagy okos? Esetleg nem vagy elég jó valamihez? Ha sok gondolatod kezdődik a „nem vagyok elég”-gel, ott érdemes alaposan megnézni az okokat.

• Tipp: Mindenkinek más hozza meg az önbizalmát. Találd meg, miben vagy jó, mivel tudsz kitűnni, dicsekedni! Tudás, képesség, akarat, kitartás, teljesítmény, segítőkészség… mind-mind felemelhet a magasba, csak rájuk kell találnod magadban. Arról, hogy hogyan tápláld az önbizalmad, a blogomon is olvashatsz.


6) Csak megszokásból vagy együtt valakivel, mert úgy érzed, úgysem találnál jobbat. A kifogások általában a következők:

# félsz egyedül maradni;
# attól tartasz, hogy ennyi idősen már úgysem kellesz senkinek;
# „de hát egész rendes velem”;
# „a barátaim, a családom már úgy megszokták”;
# úgy érzed, néhány plusz kilóval már szégyenkeznél egy új ember előtt;
# nem akarod kidobni az elmúlt éveket az ablakon;
# különben is együtt laktok, akkor új helyre kéne költöznöd;
# vissza kéne adnod az eljegyzési gyűrűt, és aztán mindenki erről pletykálna a hátad mögött;
# „mi lesz szegény másikkal”.
És még hosszasan sorolhatnám.
• Tipp: Egyszer élünk. Ha nem akarsz idős korodban úgy visszatekinteni magadra, mint az „így is lehetett volna” gondolatok emberére, akkor lépj túl a jelenlegi korlátaidon és tedd meg magadért, hogy változtatsz! A változás nem rossz dolog, egyszerűen csak új és ismeretlen. Mindenkinek vannak félelmei, de azok legyőzésével vezethet az út egy minőségibb, vágyottabb élet felé. Sosem késő kilépni egy kapcsolatból! Ne foglalkozz azzal, mások mit gondolnak, csak úgy cselekedj, ahogy neked jó!


7)Mindig te távozol elsőként a céges vagy baráti bulikról, holott semmi és senki nem vár otthon.

Tipikus esete annak, hogy kialakítottál magadnak egy belső kis világot, egy védőburkot, ahova a legbiztosabb visszahúzódni. Ebbe a magadnak kreált „minipoliszba”, vagy más néven komfortzónába sosem jön hívatlan vendég és itt megvannak az íratlan szabályok is, amiket kedvedre alakíthatsz.
• Tipp: Feszegesd egy kicsit a határaidat, mondj igent olyan dolgokra, amiktől tartasz, vagy amihez általában nincs kedved! Csak így kerülhet újdonság az életedbe, hogy szépen lassan hagyod őket befolyni a réseken, amiket a magad elé tartott pajzson hagytál. Menj társaságba, ne te távozz elsőként, küzdd le a korán rád törő álmosságot egy-egy buli alkalmával! Mégis mit fogsz mesélni az unokáidnak, ha valójában nem történik veled semmi?


8)Félsz, hogy kudarcot vallasz. Belefognál ugyan új dolgokba, de mindig visszatart az az érzés, hogy mi lesz, ha valami nem sikerül?

• Tipp: Mégis mit hozhat magával egy kudarc élmény? Egy tanulságot az élettől, egy lehetőséget, hogy újragondold a dolgot. Figyelmeztetés, hogy valami nem működött jól, de legközelebb csináld jobban. Mindig, mindenből képesek vagyunk felállni, csak el kell hinnünk magunkról. Menj inspiráló közegbe, beszélgess olyanokkal, akik nem féltek meglépni valami nagyobb dolgot, gyűjts motivációt, töltsd fel az erőforrásaidat! Mindenhol érnek váratlan dolgok, meglepetések, amire nem vagyunk felkészülve. De pontosan ezek azok a dolgok, amelyek segítségével mi magunk is állandóan fejlődünk, változunk, többek leszünk. Ne fordíts hátat a céljaidnak a félelem kedvéért! Légy úrrá rajtuk, tanuld meg kezelni őket, és az első sikerek után már biztos nem akarsz visszatáncolni!


Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hogy változtass az életeden
, ne habozz felkeresni egy coachot, pszichológust, életviteli tanácsadót, vagy mentálhigiénés szakembert, aki segíthet megtalálni a számodra megfelelő utat a fejlődéshez.