Steinmetz Melinda: „Nincs olyan, hogy felteszek egy kérdést és háromszor felvillan a lámpa vagy odaesik az orrunk elé valamilyen égi jel!”

Borítókép: Steinmetz Melinda: „Nincs olyan, hogy felteszek egy kérdést és háromszor felvillan a lámpa vagy odaesik az orrunk elé valamilyen égi jel!” Forrás: Steinmetz Melinda
Steinmetz Melinda, asztrológus, coach szerint az ön- és sorsismeret a kulcs a boldog élethez. Melindának magának is végig kellett mennie az önismeret rögös útján, ennek köszönhetően lett egy multinál dolgozó IT-projektvezetőből segítő, aki számtalan hozzáfordulónak segített már megtalálni, miért született erre a világra és hogyan tudna kiteljesedni és szívből teremteni.

Hogyan tudnád megfogalmazni, hogy mi az életed mottója?

Ha egy szóba kellene belesűrítenem életem mottóját, akkor a nyitottságot mondanám, de igazából ugyanilyen fontosnak tartom az önazonosságot, az önmegvalósítást és az emberi kapcsolatokat.

Mit tartasz a legfontosabbnak az életben, amit önmagadtól és másoktól is elvársz?

A korrektséget. Nagyon fejlett az igazságérzetem, nehezen viselem a hazugságot és a rosszindulatot. Fontos számomra, hogy ember tudjak maradni minden körülmények között, és ha lehetőségem van, segítsek másoknak. Olyan jó lenne, ha odafigyelnénk egy kicsit jobban magunkra, a belső hangra, az érzéseinkre és nem mindig külső dolgokban, pótcselekvésekben keresnénk a boldogságunkat.

Sokáig IT-projektvezetőként dolgoztál több multinál. Minek a hatására indultál el egy teljesen más irányba: az anyagias világból a spiritualitás, az asztrológia világába?

20 éve vagyok asztrológus, akkor végeztem el az asztrológiai képzést, de érdekes módon sokáig nem foglalkoztam vele, elcsomagoltam magamban azt a tudást, amit ott kaptam, mert beszippantott az anyagias világ és ezerrel pörögtem sok-sok éven át a multiknál. Aztán egyszer csak azt kezdtem érezni, hogy rendben van ugyan a munkám és talán szeretem is, de ennél ezerszer többre vágyom. Hosszú éveken keresztül magamnak sem vallottam be igazán, hogy már nem vagyok boldog. És akkor 38 évesen beütött az életembe az életközepi válság, amiről akkor még nem tudtam, hogy az. Ez volt az a pont az életemben, amikor felismertem, változtatnom kell. Mindig is szerettem emberekkel foglalkozni, ez érlelte meg bennem a gondolatot, hogy coaching-ot tanuljak. A képzés alatt fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék szabad lenni és nem egy multinál robotolni, hanem magamnak dolgozni, miközben másoknak segítek. Így alkottam meg a melinGO ön- és sorsismereti coaching módszert, ahol egy teljes személyiség- és életsors elemzésből kiindulva határozzuk meg a célt és ebből épül fel a folyamat.

Kaptál jeleket, hogy váltanod kellene?

Az emberek többsége azt gondolja, hogy amikor fordulóponthoz közelít az életük, olyan külső jeleket kapnak majd, amelyekből azonnal tudni fogják, eljött az ideje a változásnak. De ez nem így működik. Nincs olyan, hogy felteszek egy kérdést és háromszor felvillan a lámpa vagy odaesik az orrunk elé valamilyen égi jel. A válaszok és a megoldás is bennünk van. Arra kell figyelni, hogy milyen érzés van belül, milyen érzések erősödnek fel bennünk időről időre. Mielőtt váltottam, én azt fogalmaztam meg magamnak, hogy ha még öt évig így megy tovább az életem, akkor feleslegesen élek. Azt éreztem, hogy én nem erre születtem. Ez a belső érzés motivált, hogy kirángassam magam a nyomott állapotból, összeszedjem magam és elinduljak végre abba az irányba, ami igazi célt adhat a létezésemnek.

Előtte is érdekelt már az asztrológia és mindaz, amivel most foglalkozol?

Amióta az eszemet tudom, a csillagos eget kémlelem és vizsgálom. Kiskoromban rendszeresen jártunk le a dédmamámhoz vidékre, egy olyan helyre, ahol nem volt fényszennyezés. Minden alkalommal elbűvölt, amikor felnéztem az égre és szinte paplanként borult rám a csillagos égbolt. És miközben az eget kémleltem, édesapám mesélt a csillagképekről, a hozzájuk fűződő legendákról és mítoszokról. Már ott magába szippantott ez a csodálatos világ, de csak a főiskola után éreztem úgy, hogy ezzel nekem komolyabb dolgom van. Akkor iratkoztam be az ötéves asztrológiai képzésre.

De nem csak asztrológiát és coaching-ot tanultál, számtalan fantasztikus módszer van a tarsolyodban. Mesélnél kicsit ezekről? Miért pont ezeket választottad és hogyan állnak össze ezek egy rendszerré?

Az asztrológia után jött a coaching. Tudtam, hogy ezzel a módszerrel segíthetek a hozzám fordulóknak, hogy eljussanak életük egyik pontjából a másikba és hogy a kitűzött céljaikat meg tudják valósítani. De azt vettem észre, hogy hiába a coaching, az emberek tovább pörögnek ugyanabban a problémahalmazban, vagyis sokkal mélyebbre kell ásni ahhoz, hogy megtaláljuk a valódi okokat. Sokszor fogalmuk sincs, hogy kik ők valójában, ezért nem tudnak válaszolni a kérdésekre, amely kérdések a coaching alapvető eszköztárába tartoznak. És itt kapcsolódtam vissza az asztrológiához, ami tulajdonképpen a saját gyökereihez viszi vissza az embert és megmutatja, ki ő valójában, milyen energetikával, milyen lehetőségekkel született és ehhez képes hol tart.

Összegyúrtam az asztrológiát a coaching-gal, mert azt éreztem, hogy a kettő együtt működik igazán hatékonyan és aztán jött a többi módszer. Az egyik ezek közül a spirituális választerápia, amelyet a tudatalatti nagytakarítójaként is szoktak emlegetni, mert megmutatja és egyben fel is oldja a blokkokat, akadályokat, negatív programokat. Az előző életekből ránk rakódott diszharmonikus energiákat sikeresen ki lehet pucolni a segítségével. A másik módszer, az Access Bars nemrég jött be az életembe, mint segítő módszer és megmondom őszintén, én magam is hatalmas rajongója lettem az elképesztő változások láttán, amit el lehet érni általa. Ez egy olyan módszer, amely során a fej 32 pontját érintjük finoman, újraaktiválva ezeket az energetikai pontokat. Mindez abban segít, hogy az eddig elraktározott- és a céljaid elérését erősen korlátozó- gyötrő gondolatoktól, érzésektől, hiedelmektől megszabadulj. Tulajdonképpen a kezelés egy energetikai újraindítás.

Az illóolajok világába a barátnőm vezetett be, aki már több éve foglalkozik aromaterápiával és minden találkozásunkkor adott egy-egy üvegcsét az aktuális állapotomnak és energetikámnak megfelelően. Azért szeretem, mert szelíd módszer, amivel nagyszerűen lehet oldani a lelki görcsösséget, befeszüléseket. Ráadásul ezek az illóolajok annyira tiszták, hogy belsőleg is tudjuk őket használni.

Gyakran mondják, hogy a cipésznek lyukas a cipője. Te képes vagy a saját problémáiddal szembenézni és alkalmazni magadon is a tanult módszereket?

Persze és muszáj is, hiszen ha nem tennék így, nem tudnék másoknak sem segíteni. Én magam is folyamatos fejlődésben, tanulásban vagyok. Megfigyelem és kezelem is magam annak megfelelően, hogy mire van szükségem. Persze olyan is van, amikor másra bízom az irányítást. Néha pedig egyszerűen csak elvonulok, mert úgy érzem, az kell. A hozzám fordulóknak is azt tanácsolom, hogy hallgassanak a belső megérzéseikre és mindig az legyen az iránymutató, ne másokra hallgassanak. Az önmegfigyelés nagyon fontos.

Szerinted végül mindenki rátalál arra a hivatásra, ami a szenvedélye vagy ez egyáltalán nem törvényszerű?

Egyáltalán nem magától értetődő, hogy valaki rátaláljon a valódi hivatására, mert ez nem megy magától, keményen meg kell érte dolgozni. Minden azon múlik, hogy az ember az önismeretét hogyan fejleszti, egyáltalán hajlandó-e arra, hogy ebbe energiát fektessen. Nagyon ritka, hogy valaki a születésétől fogva tudja, mi a célja és töretlenül halad előre az útján, de persze van ilyen is. De tény, hogy a többség nehezen talál rá az élete valódi értelmére és keményen meg kell dolgoznia érte. Arra sincs általános recept, kinél, mikor következik be a felismerés, hogy nem a helyén van és változtatnia kellene. Sokszor pedig az anyagba ragadtság gátolja, hogy ez a ráébredés bekövetkezzen.

Melyek a leggyakoribb önkorlátozó hiedelmeink?

Az önkorlátozó hiedelmeink – szinte kivétel nélkül- gyermekkorunkból táplálkoznak: ha az édesanyánk mindig siettetett és rohanásban telt a gyerekkorunk vagy folyton szidást kaptunk, ha ötösnél rosszabb jegyet kaptunk vagy valami nem sikerült tökéletesen vagy ha mindig valakihez viszonyítottak, és mi rendre alul maradtunk az összehasonlításban. Mivel a kisgyerekek agya 5 - 6 éves korig nem képes differenciálni a te meg én között, a szülő szemén keresztül látja önmagát, minden, amit a szülő vagy más tekintélyszemély mond, az abszolút érvényű igazság számára, hiszen nincs más nézőpontja a világról. Ezek a gyerekkorban, önmagunkkal kapcsolatban belénk ivódott hiedelmek aztán egész életünkre, személyiségünkre, cselekedeteinkre kihatnak és bizony komoly blokkokat hozhatnak létre.

Van egy nagyon jó coaching gyakorlat arra, hogy felfedjük, milyen gyermekkorra visszavezethető önkorlátozó hiedelmeket működtetünk még felnőttként is. Az első lépés mindig az, hogy felismerjük, elakadtunk és azonosítsuk, majd tudatosítsuk a boldogtalanságunk, folyamatos belső feszültségünk, kényszerességeink valódi okát, gyökerét. Ha például felismerjük, hogy azért nem vagyunk képesek nyugodtan leülni reggelizni és azért rohanunk, mert gyerekkorunkban ez volt a minta, attól kezdve már tudatosan dolgozhatunk rajta, hogy szép lassan, lépésről-lépésre átírjuk ezt a berögződést, akár azzal, hogy 10 perccel hamarabb kelünk fel. Sajnos ez hosszadalmas folyamat, ami sokszor fájdalmas is, de megéri végigmenni rajta, mert a végén egy sokkal kiegyensúlyozottabb énállapotba juthatunk el.

Nálad napi rutinnak számít, hogy vizsgálod a csillagok állását és kielemzed, milyen üzenetet hordoznak?

Bizony napi rutin, de főként az ügyfeleim miatt. Mert én elsősorban befelé és önmagamra figyelek. Megérzem, ha van valami a levegőben és akkor gyorsan megnézem, mi van az égen, miért érzem magam aznap mondjuk levertnek és motiválatlannak. A csillagok pedig ott vannak és csak le kell olvasni, hogy most nekem mit jelent ez, mik benne a lehetőségek, esetleg meddig tart ez a periódus.

Mit kezdesz azzal, ha rossz energiákat jeleznek a csillagok? Van-e egyáltalán olyan, hogy rossz csillagállás?

Aki azzal riogat, milyen borzasztó csillagállás következik és készüljünk a legrosszabbra, azt nem szabad komolyan venni. Egy tőlünk több fényévre lévő égitest nem lehet az életünkre ilyen hatással. Nem a bolygó van hatással ránk és sugározza a jó vagy rossz energiát, ez csupán egy jelképolvasó rendszer. Minden, ami van, az bennünk zajlik. Az, hogy én egy adott bolygóállással születtem és ahhoz képest a mostani bolygóállások nekem mit mutatnak, ugyanolyan, mintha kártyát vetnének nekünk. Igazából nem a kártya irányít, az egy eszköz, amiből kiolvassák a jeleket azok, akik értenek hozzá. Ugyanez igaz arra is, hogy bizonyos bolygókat felruháztak negatív jelentéstartalommal, így például a Plutót és a Szaturnuszt és sokan rettegnek tőlük, pedig rossz bolygó nem létezik. Azt kell megérteni, hogy nincs jó és rossz, minden energia, amiket mi ruházunk fel negatív vagy éppen pozitív jelentéstöbblettel. Mindent lehet alacsony és magas rezgésen is működtetni, de legalábbis túlzásba vinni. Szerintem a túlzás egyik irányban sem jó. Arra szoktam felhívni az ügyfeleim és az olvasóim figyelmét is, hogy az arany középutat találják meg mindenben, de mindenképpen azt, ami számukra a legtöbbet adja.

Honnan tudjuk azt, hogy jó szakemberhez fordultunk?

Sokan érkeznek hozzám azzal, hogy nekik megjósoltak valamit előre, egy ügyfelem esetében például azt, hogy 2023 nyarán hatalmas elakadása lesz a párkapcsolatában, ezért ő már egy éve retteg és azon kattog, hogyan védhetné ezt ki, mert már látja a vészterhes jeleket. Az addig teljesen rendben van, hogy az asztrológus látta a Plútó jegyváltását, ami nála megnyilvánulhat abban is, hogy szakít a párjával, de lehet, hogy pont ez hozza el számára a felszabadulást, az új kezdetének a lehetőségét vagy kapcsolati szintemelkedést. Azt azonban nem láthatja előre senki, hogy a fent említett esetben 11 évre előre milyen döntéseket hoz majd ez a hölgy. Vagyis miért azt mondták neki, hogy a párkapcsolata véget ér vagy romokban lesz. Lehetetlen sok-sok évvel előre kijelenteni valamit, mert az gyanús, mint ahogy az is, ha egy asztrológus nagyon konkrét dolgokat mond. Az a jó irány, ha tendenciákat említünk. Mert a szabad akarat mindig ott van.

Végül az utolsó kérdésem egyben egy kérés is: tudnál az elkövetkező időszakra útravalóul pár hasznos tanácsot adni, milyen energetikára számíthatunk? Mire legyünk éberebbek és nyitottabbak?

Az éberség, a megfigyelés, az önismereti úton elindulás ideje van, hogy szabadon megmutassuk és felvállaljuk önmagunkat, kiszabaduljunk mindenféle lehúzó kötöttségből, függőségi viszonyból, kapcsolatból. Le kell zárni a játszmázást, ki kell lépni az áldozat szerepből. Írjunk naplót, legyünk önreflexióban, hallgassunk a belső megérzéseinkre! Minden, ami gátol, visszafog, legyen az a környezet vagy akár mi magunk, engedjük el és próbáljuk feloldani, akár szakember segítségével. Fogadjunk be minden impulzust és engedjük át magunkon! De a legfontosabb, hogy hallgassunk az érzéseinkre és ne nyomjuk el őket, mert pontosan jelzik, jó úton haladunk-e vagy sem.

Steinmetz Melindának rendszeresen jelennek meg asztrológiai előrejelzései, írásai magazinunkban. Ha többet szeretnél róla és a módszeréről megtudni, kattints ide és látogass el az oldalára!

Nézd meg, mely hírességek hisznek az asztrológiában!