Borítókép: Minden nap Márton-nap - Ha kacsát, libát eszel, nemcsak éhezni nem fogsz, de egészséges is maradsz! Forrás: AMC

Minden nap Márton-nap - Ha kacsát, libát eszel, nemcsak éhezni nem fogsz, de egészséges is maradsz!

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik, aki újbort nem iszik, egész évben szomjazik – szól a mondás. Felmenőink azonban nem csak a népi hiedelem miatt fogyasztottak az évnek ebben az időszakában több kacsát, libát, komoly egészségügyi előnyei is vannak, ha rendszeresen kerül víziszárnyas az asztalra.

Márton-napi lakoma

Az első valóban hiteles írásos feljegyzések szerint 1171-ben egészen biztosan tartottak Márton-napi libalakomákat. November 11. jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a földeken a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat, és mellé egy-egy libát.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap is, ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a hagyományok szerint a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával. A rigmus szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

Márton-nap a borászok ünnepe is, hiszen általában ekkora készül el az év első újbora. A nagyobb borvidékeken Mártont manapság az újbor védőszentjeként tisztelik. A hagyomány szerint november 11-én kezdik meg a hordókat a gazdák, s a libalakoma mellé fogyasztják az év első újborát.

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományában, Savaria (mai Szombathely) településen született 316 környékén. A kis Márton a római császár katonájának fiaként pogány családba született, majd ő is katonának állt. Egy hideg téli este Amiens városában járőrözve egy didergő koldusnak adta köpönyege felét. Ezt követően még aznap éjjel álmában megjelent neki Jézus Krisztus, aki koldus alakjában köszönte meg tettét. Onnantól kezdve a keresztény vallásnak és Istennek szentelte életét. Megkeresztelkedett, misszionáriusként pedig már élete során annyi jó cselekedetet hajtott végre, hogy püspökké akarták avatni. Márton azonban a monda szerint nem vágyott semmilyen hatalomra, így amikor küldöttek érkeztek hozzá, ő a libák óljában próbált elrejtőzni. A zavarodott ludak hangos gágogása leplezte le őt, így Mártont az akarata ellenére 371-ben a franciaországi Tours város püspökévé avatták. Miután megtalálták őt a libaólban, a szertartást követően, tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü pedig nem más volt, mint libasült és bor. Életét ezt követően további csodák és jó tettek kísérték végig.

Forrás: AMC
Ki ne szeretné az ízletes libalevest?

Miért egészséges a libahús?

  • Húsa magas zsírtartalmánál fogva energiában a baromfitermékek között a legmagasabb, rostos.
  • A hús bőr nélküli fogyasztása kedvező a szív és érrendszernek, vitaminjai kedvező hatást biztosíthatnak az idegrendszernek, valamint a gyomor- és bélrendszernek.
  • A népi gyógyászatban a libazsírt az ekcéma tüneteinek enyhítésére is használták.
  • A gasztronómiai élményen túl, magas vitamin-, valamint vas, réz, cink tartalma kedvező hatással van a vérképzésre és növeli a vér - oxigénszállító - hemoglobinszintjét.
Forrás: AMC
Kívül roppanós, belül omlós - ilyen a tökéletes kacsacomb

Ezért fogyassz rendszeresen kacsahúst!

A kacsahús gazdag szelénben. Ezáltal jó hatással lehet az idegrendszer és az immunrendszer állapotára. Akinek vashiányos a szervezete, annak is hasznos minél több víziszárnyas fogyasztása. Ezek a húsok a vas mellett cinkben is gazdagok. Tele van különféle B vitaminokkal, található benne B1, B2, B4 és B5 vitamin is, melyek segítik az emésztést, a máj- és veseműködést, de gyógyír lehetnek az álmatlanságra is. A kacsazsír linolénsavat tartalmaz, amely az egyik legfontosabb zsírsav. Ezt a savat a szervezet arra használja, hogy a sejtek egészségesek maradjanak, illetve segíti a sejtek osztódását és azok rendbehozatalát. A linolénsav fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában a szervezetben, és 75 százalékkal csökkenti a terhességi mérgezés kockázatát. A megfelelő felszívódással a csontok egészségesek és erősek maradnak.

A cikket az Agrármarketing Centrum támogatta.