JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Akiknek ez a szakmájuk, tényleg hajlamosabbak megcsalni a párjukat? 6000 ember felmérésének eredményei

Borítókép: Akiknek ez a szakmájuk, tényleg hajlamosabbak megcsalni a párjukat? 6000 ember felmérésének eredményei Forrás: Getty Images
A megcsalás sokak számára teljességgel megbocsáthatatlan dolog. Amikor szeretünk valakit, megbízunk benne és mindent megteszünk a boldogságáért, és az illető egyszer csak hátba szúr, egy egész világ omlik össze bennünk. De miért teszik ezt és egyáltalán kik a leghajlamosabbak erre?

A megcsalás lehetséges okai

Számos oka lehet annak, hogy valaki hűtlen. Egy 495 ember bevonásával készült tanulmány nyolc fő okot tárt fel: harag, alacsony önértékelés, szeretethiány, alacsony elkötelezettség, változatosság iránti igény, elhanyagolás, szexuális vágy és a körülmények. Fontos megérteni, hogy ezek az okok a hűtlen partnerben merülnek fel, és nem az elárult fél hibája a félrelépés. A hűtlenség a házasságok 40%-át érinti.

A frusztráció az egyik gyakori kiváltó tényező; a hűtlen fél többször is megpróbálkozhat a problémák megoldásával, de eredménytelenül. Lehet, hogy valójában nem is akarta ezt a házasságot, vagy féltékeny a gyerekre a fokozott figyelem miatt, és ezeket a problémákat a házastársak nem tudták megfelelően lekommunikálni egymás felé.

Lehet, hogy a hűtlen házastársnak nehéz gyerekkora volt, amivel – akár tudattalanul is –, de nem volt képes megbirkózni: elhanyagolás, bántalmazás vagy egy hűtlen szülő akadályozza abban, hogy fenntartsa az elkötelezett kapcsolatot. Ritkábban előfordul, hogy a hűtlen fél nem értékeli a monogámiát, hiányzik belőle az empátia, vagy egyszerűen nem törődik a következményekkel.

Forrás: Unsplash/engin akyurt
A hűtlenségnek számos oka lehet.

A kutatások szerint a férfiak nagyobb valószínűséggel kezdeményeznek viszonyt, mint a nők. Gyakran ez abból az okból adódik, hogy több szexre vagy figyelemre vágynak. A férfiak inkább fizikai módon fejezik ki szerelmüket, így a szex a kapcsolat és az intimitás fontos részévé válik.

Ha a férfiak nem elégedettek szexuálisan (például, ha házastársuk gyakran visszautasítja a szexet), a szívükre veszik az elutasítást, és ez könnyen lefordítható a „szeretetlenség” érzésére. Valójában a férfiak nagyobb valószínűséggel hűtlenek, mint a nők a bizonytalanság érzése miatt.

Amikor a nők lépnek félre, gyakran egy érzelmi űrt próbálnak kitölteni. Sokszor panaszkodnak a házastársuktól való eltávolodásra, és arra, hogy úgy érzik, nem kívánatosak vagy nem értékelik őket eléggé. A nők nagyobb valószínűséggel érzik úgy, hogy nem értékelik vagy figyelmen kívül hagyják őket, és keresik a házasságon kívüli kapcsolat érzelmi intimitását.

A kapcsolat gyakrabban „átmeneti” a nő számára, hogy véget vessen a már meglévő kapcsolatnak. Gyakran komolyan szeretné elhagyni a házastársát, és a másik személy segít neki ebben.

Forrás: Unsplash/Marah Bashir

Ez nem jelenti azt, hogy a szexuális kielégülés nem a feleség és a férj viszonyának elsődleges mozgatórugója. Hasonlóképpen, a házastársi kapcsolatban való unalom a férfiakat és a nőket egyaránt félrelépésre késztetheti.

Ezen szakmákban dolgozók hajlamosak a leginkább a félrelépésre

Persze ez erős általánosítás, de ennek ellenére érdekes statisztika. A felmérés majdnem 6000 nő bevonásával készült Victoria Milan által.


9. Kommunikációs terület (újságírók, marketingesek)


8. Jogi terület (jogászok, bírók, ügyvédek, titkárok)


7. Éjszakai életben dolgozók (DJ-k, felszolgálók, táncosok)


6. Művészeti terület (zenészek, modellek, fotósok és színészek)

Az első öt helyezetthez pedig kattints galériánkra!