A csökkent nemi vágy több nőt érint, mint gondolnánk, és van rá megoldás

Borítókép: A csökkent nemi vágy több nőt érint, mint gondolnánk, és van rá megoldás Forrás: Getty Images (GrashAlex)
„Frigid vagyok” – jelenti ki közömbösen Lilla, a dekoratív, kifejezetten erős szexuális kisugárzású, negyvenes ügyvédnő. Ez úgy hangzik, mint egy ítélet, amely ellen nem lehet fellebbezni. A valóság kicsit emberibb: a csökkent nemi vágy több nőt érint, mint gondolnánk, és van rá megoldás. Miklya Anna írása

A cikk az ÉVA magazin egy korábbi számában jelent meg először.

Tudtad, hogy a korábbi kiadványainkat meg tudod vásárolni? Kattints ide!

„Balázzsal, a férjemmel jó darabig próbálkoztunk még, de egyszerűen kihűlt a láng a kapcsolatunkban – folytatja Lilla. – Bele sem tudok gondolni, hogy valaha az számított különösnek, hogy kimásszunk az ágyból, annyira szerettünk szexelni! Miután a gyerekek megszülettek, visszaesett a libidóm. Azt hittem, ez majd javulni fog, ehelyett évről évre rosszabb lett. Most már annak is örülnék, ha csak olyan kevésszer is képes lennék szexelni a párommal, mint akkor. Egyre nehezebben megy. Nem izgat, nem érdekel, szégyellem magam tőle. Bűntudatom van, amiért Balázs nem kapja meg mindazt, amit egy férfi megérdemel. Egy darabig megerőltettem magam, még színleltem is, hogy jó, de mostanában már nemcsak lelkileg, hanem testileg is képtelen vagyok rá. Egyszerűen fáj a behatolás. Úgy érzem, mintha elárultam volna a férjemet. Azt mondtam neki, hogy megbocsátanék, ha szeretőt tartana.”

Mi a frigiditás? Ki a frigid?

A frigiditás definíciója: a nemi vágy csökkenése vagy teljes hiánya. Sok tévhit övezi ezt a fogalmat. Pedig – akárcsak Lillának – más nőknek is meggyűlik a bajuk azzal, hogy szexuális vágyuk a körülmények, a stressz, az életkor vagy a nem megfelelő kommunikáció miatt hullámzik vagy kihűl, de a rémisztő „frigid” szó használatával olyasfajta önbeteljesítő diagnózist állítanak fel, amiből – azt hiszik – nincs kiút. Hogyne volna?

Csak a halálból nincs kiút, a szexuális vágy, akár gyomorrontás után az étvágy, újra egészséges szintre állítható. A kérdés, mint minden más (főként) lelki eredetű zavar esetében, hogy idejében észreveszi-e a páciens, mi a baj, kér-e és kap-e végül megfelelő segítséget.

A frigiditásnak három különböző típusát különítjük el. Az elsődleges frigiditás a nemi vágynak az a fajta hiánya, amely a szexuális élet kezdetétől fogva végigkíséri a nőt. Ez azt jelenti, hogy valaki soha életében nem érzett vágyat. Teljesen hidegen hagyja a téma. sem önkielégítés közben, sem más közreműködésével nem élt át orgazmust. A primer módon frigid nők vagy teljesen közömbösek a szexualitás iránt, vagy teljesen elutasítók vele, és sokszor csupán „a férfi ak szükségletének” tekintik. Mielőtt elkezdenél azon gondolkodni, vajon nem vagy-e elsődlegesen frigid, csak mert kissé lelohadta nemi vágyad, van egy jó hírem: ez a fajta frigiditás nagyon, nagyon, nagyon ritka. Az elsődleges frigiditás komoly, mélyen a pszichében gyökerező zavar, amely mögött nem megfelelő pszichoszexuális fejlődés áll – és hatékony szexuál- vagy pszichoterápiával kezelhető.

Ha azonban éltél már át valaha szexuális vágyat, akkor a frigiditásnak csak a második válfaja érinthet téged. A különböző kiváltó okokra visszavezethető másodlagos frigiditás többfajta erősségű lehet. Az első fokozatban még csak a szexuális ingerekre adott reakcióidő nyúlik el, az orgazmusok egyre ritkábbá válnak, az unalom mellett pedig a női önbizalom elvesztése is bekúszik a kapcsolatba. A második szinten megszűnik az orgazmus, a nő (látszólag) közömbösen viszonyul mind a partneréhez, mind a szexuális élethez: részt vesz ugyan benne, de nem okoz neki sem negatív, sem pozitív érzést, legalábbis fizikailag. Lélekben egyre erősödhet a „fail”, a bukás, a nem megfelelő teljesítés miatti szégyenérzet, ami tovább erősíti a szorongást.

A harmadik fázisban az érintett már arra sem képes, hogy szexuális ingerre szexuális vágyat érezzen. Nem lehet izgalomba hozni. Ha azonban a pár (vagy maga a páciens) nem kezdi el keresni a probléma gyökerét és megoldását, hanem tovább erőltetik az együttlétet, felléphet a vaginizmus, amikor a behatolás aktusa már fizikai fájdalmat okoz. Ezen a szinten a legtöbb nő, akárcsak Lilla, menthetetlennek gondolja a szexualitását, és azt hiszi, a kár nem helyrehozható. Ez nem igaz. Persze jobb lett volna, ha minél korábban észreveszik és kezelik a problémát, de az esetek nagy részében még a harmadik fázisban is olyan jelenségről beszélünk, amely csupán az érzelmi és pszichés gondokra adott válaszreakció. Ha a lélek rendbe jön, a nemi vágy is visszatér.

A frigiditás harmadik verziója álfrigiditás. Ilyenkor a nemi vágy nem csökken, inkább „technikai” problémák adódnak. Gyakori például, hogy azok a nők, akik képtelenek a vaginális orgazmusra, és csak a klitorisz ingerlésétől élveznének el, olyan partnerrel élnek együtt, aki nem tudja vagy nem akarja őket ilyen módon kielégíteni. A magunk esetleges frigiditásának feltérképezésénél azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mind egy kapcsolat során, mind az életkor előrehaladtával csökkenhet a szexuális étvágy, ami ráadásul az egyes embereknél is különböző lehet. Az is normális egy párkapcsolaton belül, hogy a libidó hullámzik – hol az egyikük kívánja jobban a közeledést, hol a másikuk. Sőt, melyik kapcsolatban ne fordulna elő, hogy valamilyen külső körülmény – például betegség, rendszeres túlórázás vagy gyász miatt – akár hosszabb időre, hetekre, hónapokra is kimarad a szex, de aztán visszatér a hétköznapokba?

Okok és megoldások

A frigiditásnak különböző testi és lelki okai vannak, bár ezek sokszor keverednek és erősítik egymás hatását. A háttérben állhat többek között hormonprobléma, a test szülés utáni változása, krónikus betegségek, a medencében fellépő gyulladás vagy klimax, de a vágy csökkenését okozhatja fogamzásgátló tabletta is.Sok esetben a párkapcsolatból fakadó, elhúzódó és megoldatlan konfliktus (aktus során elkövetett hibák, hierarchiaharcok, a partnerrel szemben érzett ellenállás) vezet a vágy csökkenéséhez. Hasonló következménnyel járhat az, ha a partnerek megfeledkeznek a szexualitás változatossá tételéről, és az egyikük egyszerűen beleun. Okozhat frigiditást a belső szerepek problémája is. Ez azt jelenti, hogy a páciensnek gondja lehet az anya-, a gyermek-, a szülő-, a szeretőszerep megélésével, összeegyeztetésével. Esetleg olyan kulturális szerepeknek, elvárásoknak akar megfelelni, amelyek mereven szabályozzák, hogy egy nőnek mikor hogyan kell viselkednie, és ezzel képtelen azonosulni. Zavart okozhat a szexuális kultúra hiánya vagy a szexuális védekezés formája – például a megszakított közösülés, amelynek következtében a nő számára elhalványodhat a szexualitás élvezeti értéke. Gyakori ok a depresszió, a neurózis, a szorongás is, amit a teljesítőképtelenség csak még magasabb fokozatra kapcsolhat.

Azok a nők, akik a nemi vágy halványodásával szembesülnek, gyakran még tovább fokozzák tüneteik súlyosságát azzal, hogy magukba temetik a problémát, vagy nem megfelelő emberhez fordulnak. A „frigid nők” úgy érzik, nem teljes értékűek, rosszabbak, mint a többiek, pedig a szexualitással maguknak és a társuknak is „tartoznának”. Ez fokozódó komplexusokat és szorongást eredményez, ezért inkább színlelik a vágyat és az orgazmust. Vannak, akik különféle téves diagnózisokat állítanak fel: „sose ment nekem”, „már anyám is azt mondta, hogy a szex olyan dolog, amit el kell viselni”. Barátnőkhöz, anyákhoz, nagyanyákhoz fordulnak különböző praktikákért, s ha azok sem válnak be, lemondanak szexualitásuk újraélesztéséről. Pedig megfelelő segítséggel a probléma leküzdhető.

Mit tehet Lilla és a többiek?

Először is, próbáljon meg felhagyni önmaga hibáztatásával és a bizonyítani vágyással vagy a partnerrel szembeni vádaskodással: minden negatív érzelem még jobban elmélyíti a szégyenérzetet. Második lépésben pedig keressen fel egy szakembert. A szexuálterapeuta bevonása akkor ideális, ha nemcsak a szexuális zavart megélő páciens, hanem a párja is megjelenik, hiszen legtöbbször a párkapcsolat nehézségéről van szó. Egy igazán jó szakember kihívásnak tekinti a frigiditás összetett problémáját, ahol az egyén terápiás kezelésének kulcsa a párkapcsolat, az egymásban megingott bizalom és a kommunikáció helyreállítása.

Tudod milyen hatással van a szexualitásra a pornónézés? Megmutatjuk a lenti galériánkban!