Perverzió vagy betegség? Normális vagy rendellenes? Mi számít az együttlét során ennek és mi annak?

Borítókép: Perverzió vagy betegség? Normális vagy rendellenes? Mi számít az együttlét során ennek és mi annak? Forrás: GettyImages/PBNJ Productions
A perverzió az a fogalom, amely első hallásra nehezen tud pozitív értelemben feltűnni. Az értelmező kéziszótár szerint is: Elfajulás, elferdülés, nemi eltévelyedés.

Perverzió vagy betegség?

A történelem során ennek a jelenségnek a megítélésében finoman szólva is mindkét irányban elmentek a falig. A viktoriánus kor nyilvánosan hirdetett normája szerint a nemi élet csak a gyermeknemzés érdekében volt elfogadható, az orális közösülést pedig durva perverziónak tartották. Ehhez képest a római gyakorlatban a házas férfiak például anélkül létesíthettek szexuális kapcsolatot más férfiakkal, hogy emiatt szégyenkezniük kellett volna. Ez a szabály azonban csak a behatolást végző férfira vonatkozott, hiszen a passzív, „befogadó” szerepkört alapvetően női szerepkörnek tartották, és az ilyen szerepet vállaló férfit férfiasság és erkölcs tekintetében alábbvalónak tekintették, megvetették.

Míg a férfiak közti szex így bizonyos megkötésekkel elfogadottnak számított, addig a nőket hasonló esetben kivétel nélkül undorítónak bélyegezték, megvetették és megbüntették, mert a római felfogás szerint ebben az esetben a nő férfi szerepkört vett fel.

És hogy van ez napjainkban?

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség két kategóriába sorolja a szexuális viselkedést: normális és rendellenes. A rendellenes kategóriába 8 viselkedést soroltak:

  1. kukkolás,
  2. mutogatás,
  3. dörgölőzés,
  4. mazochizmus,
  5. szadizmus,
  6. pedofília,
  7. fetisizmus és
  8. transzvesztitizmus, vagyis amikor az illetőt felizgatja, ha felveheti a másik nem ruháit és kiegészítőit.

Egy kanadai felmérésből ugyanakkor kiderült, hogy a 8 rendellenes viselkedésnek a fele nem is olyan ritka, mint azt gondolták. Az összes megkérdezett közel fele mondta azt, hogy érdekelné valamelyik perverzió. Sőt, egyharmaduk már ki is próbálta valamelyiket.

Ha elfogadjuk a perverzió ezen meghatározását, és ezt a felmérést kiterjesztjük a teljes lakosságra, akkor kijelenthetjük, hogy minden második ember perverz.

Tehát olyan dologra vágyik, amit a szakemberek mind abnormálisnak tartanak.

Akkor hol a határ?

Nincs határ. Azonban, amikor a szexuális vágy nem párosul szeretettel, és amikor valaki ezt a vágyat annak ellenére is meg akarja élni a másikkal, hogy a párjának ez nem okoz örömöt, akkor beszélhetünk betegségről.

Ritkán merünk nyíltan beszélni szexuális fantáziáinkról, pedig amit mi perverziónak hiszünk, az lehet, hogy a partnerünknek természetes vágya. Ha kommunikálnánk erről, és egyezés esetén megélnénk, akkor talán mi mondanánk a kívülállóknak, hogy “Nálunk ott kezdődik az igazi szex, ahol nálatok a perverzió.”

A változás fájdalmas lehet, de semmi sem olyan fájdalmas, mint megrekedni valahol, ahová nem tartozol. Készítettem neked egy ingyenes videó sorozatot ami segít elindulni egy boldogabb jövő felé. ITT találod!

Pilát Gábor írásait, gondolatait minden csütörtökön olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezenkívül itt találkozhatsz még vele:

www.pilatgabor.hu

www.facebook.com/tabuk.nelkul.a.parkapcsolatrol

www.instagram.com/pilatgabor