Ettől rozsdásodik be a legtöbb párkapcsolat és így előzheted meg!

Borítókép: Ettől rozsdásodik be a legtöbb párkapcsolat és így előzheted meg! Forrás: pexels/Shvets Production
Egymással éltek, vagy egymás mellett? Ha nem szeretnél társas magányban élni, a következő tanácsokat érdemes megfontolnod!

Az idő múlásával minden kapcsolat változik, és egyik sem lehet olyan, mint a legelején – és nem is ez a fokmérője annak, hogy működik-e, vagy sem. A siker sokkal inkább abban mérhető, hogy ismeritek-e egymást, hajlandóak vagytok-e alkalmazkodni és egységet alkotni úgy, hogy közben egymás egyéni fejlődését is támogatjátok. Amikor azonban ezek nincsenek meg, megkezdődik a leépülés – elmondjuk, miből veheted észre a hétköznapokban.

Figyeljetek egymásra!

A „nem figyelsz rám” érzése több kapcsolatban jelen van, mint hinnéd. Tévedés azt hinni, hogy egy kapcsolat akkor működik jól, ha soha nincs megbeszélnivaló, ilyen ugyanis nem létezik. Folyamatosan változnak az igényeink, idővel mások lehetnek a szükségleteink, éppen ezért, ha ezt nem kommunikáljátok, könnyen egy olyan kapcsolatban találhatjátok magatokat, amiben csak egymás mellett, és nem egymással éltek. Ha azonban a mindennapokban helyet adtok az aktív és értő figyelemnek, és a megvan bennetek a hajlandóság, hogy megnyíljatok egymásnak, időben el tudjátok csípni a problémákat.

Merjetek konfrontálódni!

Sok párkapcsolatban a konfliktusok elkerülése egyfajta szokássá válik. Sokan azt gondolják, hogy azzal, hogy igyekeznek elkerülni a vitás helyzeteket, jót tesznek maguknak és a kapcsolatnak is, ez azonban nincs így.

Forrás: pexels/Subudh Bajpai

Attól, hogy kimondatlan dolgok vannak egy kapcsolatban nem erősebb, hanem gyengébb lesz, és egy idő után olyanná válik, mint egy túlfeszített lufi: elég lesz egy apró dolog, és mindketten robbanni fogtok.

Ha időben jelzitek a problémáitokat a másiknak, és mindezt asszertívan teszitek, azzal a céllal, hogy valóban megoldást találjatok, akkor elkerülhetitek a félreértéseket is, és mélyíthetitek a kettőtök közötti bizalmat.

Töltsetek több minőségi időt együtt!

Az élettel járó kötelezettségek, a munka és egyéb elfoglaltságok néha megakadályozhatják, hogy elég időt töltsünk a párunkkal – legalábbis minőségi időt. Az, hogy ez kinek, mit jelent, eltérő: van, aki közös kirándulásokhoz, élményekhez köti a minőségi idő fogalmát, más pedig ahhoz, hogy elmegy a párjával vacsorázni. A lényeg, hogy mindketten élvezzétek az együtt töltött időt, és egymásra figyeljetek, ne a telefonotokra!

Törjétek meg a rutint!

A kapcsolatokban egy idő után óhatatlanul kialakul egyfajta rutin, amivel nincs is gond, egészen addig, amíg mindez nem lesz motorikus és személytelen. Az érdektelenség a kapcsolat halála, éppen ezért, hogy ezt megelőzzétek, igyekezzetek legalább havonta valami olyan dolgot csinálni, amit eddig még nem, vagy maximum nagyon ritkán. Legyen bakancslistátok, és ügyeljetek arra, hogy ne csak a falon/hűtőn lógjon, hanem keressétek a lehetőséget, hogy meg is valósítsátok szépen sorban vágyaitokat!