Nehezen viseled, ha beszól az anyós, lenyom az apád: hogyan kezeld a mérgező rokonokat?

Borítókép: Nehezen viseled, ha beszól az anyós, lenyom az apád: hogyan kezeld a mérgező rokonokat? Forrás: Getty Images
Azt mondják, hogy a barátait megválogathatja az ember, de a családját nem. A kötelék, amely egy életre a családodhoz köt viszont nem minden esetben áldás, sőt néha inkább átok, ha a rokonok között mérgező családtagok is akadnak. Nehezen kezeled az egyre feszültebb helyzeteket? Adunk pár tippet, hogy ne a „megszoksz vagy megszöksz” elve jelentse az egyetlen megoldást.

Minden családi összejövetel egy kínszenvedés, mert az anyósodnak semmi sem jó, vagy a sógornőd folyton elejt egy „kedves” kis megjegyzést a külsőddel kapcsolatban? Imádod a párod, de a rokonai felől egyetlen kedves megnyilvánulást sem tapasztalsz? Sajnos a mérgező embereket egyetlen szituációban sem egyszerű kezelni, viszont könnyebben kizárhatjuk őket az életünkből. De mi a helyzet akkor, ha az a bizonyos mérgező ismerős egy családtag? Ne aggódj, mutatjuk, hogy mire érdemes figyelned.

Először is: honnan ismerheted fel a mérgező családtagokat?

A családunk a legbiztosabb pont az életünkben, a bizalmunk fő forrása, akikre minden esetben számíthatunk, így ha egy bizonyos családtag vagy családtagok folyton csak kritizálnak, semmiben sem számíthatsz rájuk, rossz érzéseket keltenek benned, elbizonytalanítanak, legrosszabb esetben megpróbálnak eltávolítani a partneredtől, akkor biztosan mérgező családtaggal van dolgod.

Forrás: Getty Images
Egy mérgező családtag a párkapcsolatodra is rossz hatással lehet.

Mit tehetsz ellenük?

1. Figyelj a megfelelő kommunikációra!

Talán az egyik legfontosabb szabály, hogy helyén kezeld az adott családtagot. Nem kell udvariatlannak lenned ahhoz, hogy megvédd magad, inkább próbáld minimálisra csökkenteni a kommunikációt az adott személlyel. Ha számodra kellemetlen dolgot hoz fel az illető, válts témát és mindig kerüld azokat a topikokat, amelyekről semmiképpen sem szeretnél beszélgetni velük. Ne legyél túl közvetlen, és sose mondj el túl sok mindent magadról, hiszen sosem tudhatod, mikor használják fel ellened.

2. Kerüld a konfliktusokat!

A mérgező családtagoknak sokszor pont az a célja, hogy kihozzanak a sodrodból. A legfontosabb tehát az, hogy a lehető legjobban eltávolítsd magad tőlük érzelmileg, és háríts el minden olyan közeledést, amelyből vita születhet. Jellemző rájuk még a különböző családtagok kibeszélése és összeugrasztása, így sose alkoss véleményt másokról előtte, és hárítsd az ilyen jellegű közeledéseket: mintha meg sem hallanád, válts témát vagy egyszerűen hivatkozz valami sürgős elfoglaltságra!

Forrás: Getty Images
A bizalom a biztos kulcs a párkapcsolatban, amely a mérgező emberek ellen is megoldást jelenthet.

3. Ne hagyd magad felidegesíteni!

A mérgező családtagok egyik célja, hogy provokálják a másikat, vitát szítsanak és kellemetlen helyzetbe hozzanak, ezáltal téged gyengének, magukat pedig erősnek mutassák a többiek előtt. A legjobb megoldás, ha mindvégig higgadt és nyugodt maradsz, ezzel kizökkentheted őket, és mivel nem érik el a kívánt hatást, jó eséllyel abbahagyják a folyamatos szurkálódást. Arra pedig különösen ügyelj, hogy ne a párodon vezesd le a feszültséget, és ne hagyd, hogy egy nem kívánt rokon közétek álljon.

4. Ventillálj!

Legyen az egy kedves családtag, akiben tényleg megbízol vagy egy barát, fontos, hogy legyen valaki, akivel megoszthatod a mérgező családtag okozta feszültségeket. Biztos, hogy hasznos tanácsokkal fog ellátni, segít külső szemlélőként jobban megérteni az adott helyzeteket, de szimplán az az érzés is elég lehet, hogy van kivel megbeszélned az aggodalmaidat.

5. Jelöld ki a határvonalakat!

A legjobb megoldás a mérgező családtagok kezelésében az lehet, ha kijelölöd a pontos határokat: melyek azok az események, amelyekbe nem vonod be, melyek azok a témák, amelyeket nem érinthetnek, tehát ténylegesen meghúzod azokat a határokat, amelyeket nem léphetnek át.

Ha mégis átlépik a határt….

Ha a fenti tippek nem válnak be, nem mindig a terelés a legjobb megoldás, hiszen eljön az a pont, amikor a mérgező családtag annyira nem tartja be a határaidat, hogy muszáj hangot adnod a véleményednek. Igyekezz ezt a lehető legudvariasabban megtenni, és ha teljesen nem is tudod megszakítani a kapcsolatot, redukáld le a kommunikációt annyira, amennyire az mindenképpen szükséges. Ha viszont úgy érzed, hogy teljesen megmérgezi az életed és akár a párkapcsolatodat az a bizonyos rokon, el kell gondolkozni azon a végső opción is, hogyan tudnád teljesen megszakítani az illetővel a kapcsolatot.

Az anyósod maga a rémálom? Kattints galériánkra!