Nem akarok több gyereket, több időt szeretnék! – Őszinte beszélgetés egy barátnőmmel

Borítókép: Nem akarok több gyereket, több időt szeretnék! – Őszinte beszélgetés egy barátnőmmel Forrás: getty images
"Az arcán szinte szemmel látható a megkönnyebbülés jele, hogy mindezt teljesen őszintén elmondhatja valakinek, aki nem veti meg érte."

A legjobb barátnőmnek most 4 éves a kisfia. Emlékszem, mindig is ő volt az a lány a gimiben, akiről egytől-egyig mind azt gondoltuk, hogy biztosan fantasztikus édesanya lesz. És az is lett, mi több: a gyerekek iránti elkötelezettségét a pedagógusi pálya választásával is megmutatta nekünk. Mikor Zsombi még a pocakjában volt, arról faggattam, mit érez abban a boldog állapotban, vajon hány gyereket lát maga körül mondjuk 5 éven belül. Azt mondta, majd az idő és a sors eldönti, hogy hány gyerekük lesz, egyelőre csak arra fókuszál, hogy a hamarosan születendő csöppséggel kiegészülve igazi családdá váljanak.

Nos, ez mára nagyszerűen sikerült, hiszen öröm rájuk nézni, a szülők csak úgy sugároznak a kis büszkeségük mellett. Pár hete ismét találkoztunk, barátnőm most a kicsit az apukájára hagyva jött el velem kimozdulni a városba, ahol nagyokat sétálva és egy sütit elmajszolva kezdett neki a mondanivalójának. Meg kell mondjam, nagyon elgondolkodtam a hallottakon.

Forrás: getty
Úgy érzem, nem akarok több gyereket, inkább csak több időt szeretnék!
hangzik el a mondat egy nagy sóhajtás kíséretében.

Arra gondolsz, hogy nem jut elég időd magadra vagy egymásra a férjeddel? – csak erre tudtam hirtelen gondolni. Aztán megmagyarázza, miről is van szó valójában.

Sokat beszélgettünk Mikivel arról, hogy legyen-e második gyerek. Tudod, hogy van ez: amikor összejöttök, mindenki azzal jön: mikor lesz az esküvő? Aztán azzal, hogy mikor jön a kis trónörökös? Most pedig, hogy Zsombi már 4 éves lett, állandóan azt hallom magam körül, hogy „itt lenne az ideje egy kis tesónak, Timikém”. Sőt, volt már olyan is, hogy elhangzott az „úgyhogy húzzatok bele” kifejezés is.

Ezen a ponton megjegyzem, hogy milyen tapintatlanságnak tartom, ha valaki ilyen szövegekkel mászik bele egy nő képébe, hiszen fogalma sem lehet róla, mi zajlik éppen benne, esetleg min ment már keresztül eddig a gyerekvállalás kapcsán. Barátnőm helyesel, de aztán máshonnan közelíti meg a témát.

Forrás: getty
Nem azért nem akarok több gyereket, mert szerintem egy is elég vagy mert önző vagyok, és nem is egészségi probléma van a háttérben. Pusztán arról van szó, hogy akárhányszor átrágjuk magunkat a témán, mindig ott lyukadunk ki, hogy fogalmunk sincs, mi lesz később, és hogy örülünk, ha Zsombinak képesek leszünk mindent megadni, ami tőlünk telik. Szeretnénk, ha még többet kaphatna belőlünk, ha még több időt tölthetne velünk úgy, hogy csak vele és egymással foglalkozunk. De vajon menne ez plusz egy gyerekkel is?
szakad ki belőle a gondolat.

Hosszasan bámulok magam elé és észreveszem, hogy az arcán szinte szemmel látható a megkönnyebbülés jele, hogy mindezt teljesen őszintén elmondhatja valakinek, aki nem veti meg érte. Teljesen felfokozott állapotba kerül a témától és gyorsan ki is egészíti az előbb elhangzottakat:

Arról nem beszélve, hogy úgy érzem, neki adtuk minden szeretetünket, és mindketten tartunk attól, hogy egy második gyereknek már nem jutna ugyanennyi belőlünk, a figyelmünkből, a törődésünkből, nem utolsósorban az időnkből. Szerinted hülyék vagyunk?
Forrás: getty

Nem tudom a választ, és a „mi lenne, ha” kérdéssel kapcsolatban sem látok a jövőbe. Megnyugtatom, hogy szerintem nem őrültek meg, és hogy hiszi vagy sem, számtalan szülő küzd ilyen dilemmával. Még talán azt is hozzáteszem, hogy csak az érzéseikre és egymásra hallgassanak, abból baj nem lehet. Aztán rendelek magunknak még egy szelet sütit.

Érezted már úgy valaha, hogy
Előfordult már igen. Még nem tudom lesz-e folytatás.
Soha! Mindig is több gyereket akartam.
Ezt csak addig érzik így a szülők, amíg a második baba meg nem érkezik.