Hogyan segíthet át a humorérzéked a kapcsolatod mélyrepülésein? Kutatók vizsgálták a kérdést

Borítókép: Hogyan segíthet át a humorérzéked a kapcsolatod mélyrepülésein? Kutatók vizsgálták a kérdést Forrás: Canva (Kzenon)
Emlékszel az utolsó viccre, amit hallottál? Milyen érzéseket váltott ki belőled? A humor és nevetés már sokunkat átsegített a nehéz időszakokon, és a párkapcsolatban is fontos szerepe van a közös nevetésnek.

Lehet, hogy egy vicces helyzetre pont amiatt emlékszünk, mert kiemelt egy érzelmileg sötét helyről. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a humor egy az egyben gyógyír a fájdalmainkra, de a nevetés kétségkívül könnyebbé teszi a nehéz időszakokat.

Mi humor, és mi nem az?

Nem mindegy, hogy valakivel együtt nevetünk vagy rajta nevetünk. Egy határt sértő, oda nem illő poén, egy olyan vicc, ami a másik számára bántó, könnyen a kapcsolataink rovására mehet, és tönkre is teheti azokat. Az nem elfogadható, amikor valaki folyamatosan hülyéskedik, és mindenből viccet csinál. A humor és a komolytalanság nem egy és ugyanaz. A humor pont addig humor, amíg mindenki, akit érint, őszintén tud rajta nevetni. Ha sértő, fájó, bántó, az már nem a humor kategóriába tartozik. Természetesen az, hogy kinek, hol vannak a határai, változó, és az, hogy mikor, milyen kontextusban és kinek lövünk el egy jó poént, nagyon nem mindegy.

Forrás: Canva (shironosov)

Az sem mellékes, hogy képesek vagyunk-e magunkon nevetni, mert az önirónia olyan helyzetekből is kiránthat, ahol nincs más, ami enyhülést hozhatna. De az öniróniát ne keverjük az önbántással! Önirónia, ha megmosolyogjuk egy-egy botlásunkat, az viszont, amikor lekicsinylő megjegyzést teszünk valamilyen külső vagy belső tulajdonságunkra, már önbántás.

A humor nyitottabbá és erősebbé tesz

A humornak rengeteg funkciója van akár egyéni, akár társadalmi szinten: a nevetés felszabadít, gyógyít, oldja a stresszt, a közös nevetés pedig erősíti a kötődést. Sőt, a nevetés még a komplex gondolkodást is fejlesztheti. Egyszóval, ha jóra használjuk, a humor építő.

A humor ezen túlmenően képes enyhíteni a fájdalmat, javítja az interperszonális készségeket, a segítségével könnyebben megoszthatjuk a személyes történeteinket is és könnyebben megnyílhatunk.

A humor fejlesztheti a kreatív gondolkodást és a kommunikációs készségeket, és mivel elősegítheti a nyitottságot, kapaszkodó lehet a mentális betegségek elleni küzdelemben is. A nevetést a különböző terápiák során is használják: a humoros megjegyzéseket és a nevetést több terapeuta is beépíti a folyamatokba, a hagyományos egyéni és csoportos pszichoterápiába is. Természetesen, vékony a jég, és a szakembereknek pontosan kell tudniuk, hogy mikor és milyen poént engedhetnek meg. Előfordulhat az is, hogy egy pszichodráma annyira nehéz, olyan fajsúlyos témát dolgoz fel, hogy nevetésbe torkollik, ezzel is oldva a feszültséget.

Forrás: Canva (Linderina)

Humor a párkapcsolatban

A humorérzék megléte egy párkapcsolatban fizikai és pszichológiai előnyökhöz juttathat, a hiánya pedig egyértelműen ennek az ellenkezőjéhez. Amikor van arról élményünk, hogy milyen felszabadító együtt nevetni, és sok közös emlékünk van, amikor egymást ugrattuk, viccelődtünk, akkor a nehezebb periósukat is könnyebben viselhetjük. Humorral sokkal könnyebben elfogadhatjuk a saját és a másik hibáit is, ráadásul a szakemberek megfigyelték, hogy a humorérzék akár a lelki túlélést és a reményt is elősegítheti a nehéz, szenvedéssel teli időszakokban. Erre a világ egyik legszörnyűbb helyén, a koncentrációs táborokban is volt példa: nyilván a túlélés sok mindentől függött, de akik képesek voltak valahogyan megőrizni a humorérzéküket, nagyobb eséllyel éltek túl.

A humor a párkapcsolatban segíthet feloldani a sokszor kínos vagy pattanásig feszült helyzeteket, néha a komoly dolgoknak is elvehetjük az élét egy-egy jól eltalált viccel. Tehát annak fontossága, hogy tudjunk a párunkkal együtt nevetni nemcsak a kapcsolatunk, hanem a saját életminőségünk szempontjából is fontos.

A gyászon is lehet nevetni? A szakértők szerint igen, mutatjuk, miért!