Az együttlétnek ne az legyen a mottója, mint az olimpiának: „gyorsabban, erősebben, magasabbra" – dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk

Borítókép: Az együttlétnek ne az legyen a mottója, mint az olimpiának: „gyorsabban, erősebben, magasabbra" – dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk Forrás: Getty Images (GeorgePeters)
Az orgazmus csodálatos, ezért természetes, hogy többet akarunk belőle. Ki ne akarná minden alkalommal azt gondolni, hogy ez volt életem legjobb orgazmusa? De hogyan lehet erősebb és hosszabb az orgazmusunk? Erről kérdeztük Hevesi Krisztina szexuálpszichológust.

Az orgazmus egy semmi más emberi élményhez nem hasonlító, intenzív szexuális érzés. A fiziológiai élvezeten túl erősíti a párkapcsolatunkat és stresszcsökkentő hatással bír.

Lehet-e még jobb, még erősebb, még hosszabb az orgazmusunk, mint amit megszoktunk?

Ahogy nincs két egyforma hópehely, úgy nincs két ugyanolyan orgazmus sem, számos tényező határozza meg az időtartamát, intenzitását. Ezek között van változtatható körülmény, de az érzés maga tudatosan nehezen irányítható, mivel épp a kontroll feladása, elengedése a lényege. Azt mondják, hogy az orgazmus olyan, mint a tüsszentés, nem lehet akaratlagosan befolyásolni. Bár ha belegondolunk, akkor azt is tudjuk szabályozni, elfojtani, vagy esetleg ráerősíteni, de ha elindult, már önmagát szabályozza. A férfiaknál sokkal inkább léteznek technikák az orgazmus elnyújtására (többszöri visszatartás, fájdalom okozása, minimális ingerlés és a többi), a női orgazmus esetlegessége miatt azonban „kockázatosabb” ez a játék, mivel még az utolsó pillanatban is megzavarható a csúcs felé közeledés és elmaradhat az élmény – mondja Hevesi Krisztina szexuálpszichológus.

Forrás: Hevesi Krisztina
Hevesi Krisztina szexuálpszichológus

A férfiaknál ismeretes az a tantra technika, amivel szétválasztható az ejakuláció és az orgazmus. Ekkor úgynevezett „száraz orgazmus” következik be: az ejakuláció nem jelenik meg, viszont az orgazmus jelentősen hosszabb, elnyújtottabb élmény, jóllehet, az intenzitásából nagyon sokat veszít. Ennek alapja, hogy az ejakuláció egy biológiailag bekövetkező reflexes válasz, az orgazmus élmény viszont az agyban keletkezik. Erre jó példa lehet a serdülőkor előtti állapot a férfiaknál, amikor a kiskamasz orgazmust át tud élni, de a magömlés még nem jelenik meg. Az első magömlés a szexuális éretté válás egyik jele fiúknál, ahogy a lányoknál az első menstruáció.

A másik példa az orgazmus és az ejakuláció közti különbségre a gerincsérültek élethelyzete, amikor a szenzoros pályák szakadnak meg, azaz amelyek az érzékszervi tapasztalatokat viszik fel az agyba, akkor a férfinek a megfelelő ingerlésre létrejön az ejakulációja, de orgazmus nem kapcsolódik hozzá, tehát elmarad az örömérzet.

A férfiaknál ez egy szimultán érzésegyüttes, de csak majdnem, mert az orgazmus kezdete megelőzi picivel az ejakulációt, emiatt tud működni a megszakításos technika náluk.

És mi a helyzet a női orgazmussal?

A nőknél ezért leginkább csak az intenzitásra lehet koncentrálni. Ezt nagyban befolyásolja, hogy milyen negatív érzéseket kapcsol össze az orgazmussal az illető. Szorongás, bűntudat, szégyen, félelem, undor. Ezek mind olyan érzések, amik tompítják, gátolják, elterelik a figyelmet az érzetekről.

Az első orgazmusélmény a legtöbb ember számára a maszturbációhoz kötődik. Ez egy véletlenszerű dolog, általában gyermekkorban megtörténik, kötélmászásnál, párnához dörzsölés, hasizomfeljesztő gyakorlat közben, csúszdázásnál, buszozásnál. A gyerekek itt jönnek rá, hogy a nemi szervük különleges, semmi máshoz nem hasonlítható érzések kiváltására alkalmas. Erre rátanul és anélkül, hogy felcímkézné, hogy ez szex, maszturbálás stb., megtanulja, hogy egy kellemes érzés. Ennek a módszernek az intenzitása, a technika is meghatározza a későbbi orgazmust.

A szülői hozzáállás a maszturbációhoz, az esetleges leszidás, tiltás is befolyásolja a felnőttkori orgazmusunkat?

Ha gyerekkorban dorgálást kapunk például a maszturbálás miatt, az szintén gátló tényező lehet felnőttkorban. Ezt mindig meg szoktam kérdezni, ha orgazmus problémával érkezik hozzám valaki, mert ez az egyik fő ok, ami miatt megtagadjuk magunktól az örömöt, vagy félünk megélni azt a bűntudat miatt.

Forrás: Canva (Nobilior)

A gyerekkori, kezdetleges élmények nagyon sok mindent meghatároznak

Ha valaki egy speciális pózban, például hasonfekve, vagy erős dörzsöléssel volt korábban orgazmusa, akkor nála a későbbiekben a finomabb, gyengébb ingerek nem eredményeztek orgazmust.

Az orgazmusnak több fajtája van és nagyon sok terület játszhat szerepet a megélésében. Vannak, akik hasizomfejlesztő gyakorlatok keretében, tehát a belső medencefenék izmok megfeszítésével, elernyesztésével érnek el orgazmust, ez jellemzően tompább, vagy ott van a csikló közvetlen ingerlése, mely intenzívebb.

A tompább örömélmény oka lehet, ha valaki például arra tanul rá, hogy vizelési inger közben a combjait összedörzsöli és a belső izmok megfeszítésével éri el az orgazmust, akár naponta többször is. Felnőttként pedig várja a nagy érzést és nincsen tisztában azzal, hogy amit így átél, az is orgazmus.

Ennek a nagy, igazi orgazmusnak a keresése akár káros is lehet, hiszen nincs két egyforma ember, de két egyforma orgazmus sem. A csikló külső részéhez intenzívebb orgazmus, a csikló belső részéhez, a belső klitoriszhoz mélyebb, elnyújtottabb orgazmus kapcsolódik. Aszerint, hogy milyen területeket vonunk be, mellbimbó, csikló, hüvelyi érintések összeadódnak. A nők többségének akkor a legintenzívebb az orgazmusa, ha kívülről és belülről is éri ingerlés, tehát ha a hüvely és a csikló is stimulálva van. Nyilván ez kiegészíthető a mellbimbó, vagy más erogén zóna ingerlésével, mivel ezeket az ingereket más idegek közvetítik az agyba és ezek összeadódnak, ez járulhat hozzá az intenzitáshoz. És természetesen az érzelmek, a szerelem, a szenvedély, a vágy, ezek még inkább hozzátesznek az izgalmi állapothoz. A negatív érzelmek azonban leggátolhatják, blokkolhatják az orgazmus megélésének szabad útját.

Előfordulhat, hogy egy rossz maszturbációs technika miatt az egyéni és a társsal történő orgazmus is nehézzé válhat, mivel egy speciális, akár furcsának hangzó módszer vált preferálttá és a későbbiekben csak így jut el az illető az orgazmus élményéig.

Forrás: Canva (atlasstudio)

Létezik ezzel kapcsolatban szexuális diszfunkció?

Létezik egy szexuális diszfunkció, a perzisztens genitális izgalmi szindróma, amely kizárólag nőket érint, s a lényege, hogy az illető folyamatosan a szexuális izgalom állapotában van, és dacára annak, hogy orgazmust él át, nem csillapodik ez az izgalmi állapot, nincsen oldódás. Stressz esetén egy óra alatt akár száz feletti orgazmus is követheti egymást. Erre sokan felelőtlenül válaszolnák, hogy milyen jó neki, azonban ez egy borzasztóan kellemetlen, szenvedéssel teli állapot, ami beszűkíti a tudatot, a figyelmet. Esetükben igaz az, hogy megtanulják teljesen letompítani az orgazmusokat, semmi örömöt nem élnek meg közben, elfojtják a szubjektív kellemes érzést, hogy részt tudjanak venni a mindennapi életben.

És a férfiaknál?

A férfiaknál egyrészt a túlzott vizuális ingerek, a pornó okozhat problémát, ami kisüti a szexuális fantáziát és letompítja a való világ észlelését. Esetükben az ehhez kapcsolódó speciális maszturbálási technikák egyike a túl erős szorítás, amely akár úgynevezett „gyilkos marok szindrómához" is vezethet. A megszokottá váló túl erős szorítás egy idő után „szenvedőssé” is teheti a kielégülést, ráadásul egy heteroszexuális együttlét esetén a hüvely nem tud olyan erős ingerlést biztosítani. Ez manuális és virtuális túlingerlést okoz tehát, ami miatt az alacsonyabbnak számító, a partner felől érkező természetes ingerek nem lesznek képesek ugyanazt a hatást kiváltani.

A rossz szokásokon lehet változtatni? Létezik olyan, hogy az idegpályáink módosulnak? A korábbi erős stimuláció után élvezhetjük a gyengébb érintéseket?

Ez attól függ, mikor kezdtük. Ha gyerek-, serdülőkortól ez vált a kizárólagos ingerléssé, akkor borzasztóan nehéz. Áttanulhatunk másik technikára, de mindig is ez marad az etalon, a legerősebb, legvágyottabb. Ha úgymond „csak” pár év rossz szokását kell kiütni az idegrendszerből, akkor nagy elszántsággal, akarattal még nagyrészt visszahozható a korábbi érzékenység.

A szexnek ne az legyen a mottója, mint az olimpiának: „gyorsabban, erősebben, magasabbra"

Minden ember egyedi, egyéni élettörténettel érkezik egy kapcsolatba. Ami jó volt az exnek, az szinte biztos, hogy nekem nem pontosan úgy jó. Ezért fontos, hogy nyitottak legyünk egymásra és kitanuljuk egymás „testtérképét”. Merjük megmutatni, hogy mi a kellemes a számunkra – sokkal jobb, mint folyamatos értetlenségben és bizonytalanságban hagyni a másikat, emellett mi is fogadjuk el a szelíd vonalvezetést. Szex közben is használhatjuk a fantáziánkat, akár meg is oszthatjuk a partnerrel, s a csípőmozgatással mi is segíthetjük a legmegfelelőbb szög és ingerlés megtalálását. A lényeg, hogy mindketten élvezzük az együttlétet, s a cél ne az orgazmus sortüzek hajkurászása legyen, hanem a közös élmény. Sokszor annyira ráfeszülünk arra, hogy mindenképp eljussunk a csúcsra, hogy végül egy frusztráló feladattá válik az egész együttlét. Tudjuk azt is elfogadni, ha néha elmarad. Gyakran azonban a gyerekkortól cipelt negatív érzelmek nem engednek minket igazán felszabadulttá válni, örülni, elengedni magunkat – ha ezt felismertük, érdemes szakemberhez fordulni.

Ha tovább olvasnál a témában, nézd meg a lenti galériánkat!

Nők mesélték el, miért nem volt orgazmusuk egészen 30 éves korukig, és mi törte át a falat.