Elvált nők tanácsai: "Ezeket üzenném (még) házas nőtársaimnak"

Borítókép: Elvált nők tanácsai: "Ezeket üzenném (még) házas nőtársaimnak"
Utólag az ember mindent tisztábban lát. Ez vonatkozik mindenre az életben. Viszont egy válást követően belátni, hogy mit és hogyan kellett volna másképp csinálni, fájó tanulság. Ha időben... ha nem hagyom... ha többet... - kezdik mondataikat a cikkben megszólaló nők, akik házas nőknek üzentek tapasztalataikból merítve.

Mindegyik válás más, mert mindegyikben máshol vannak a gócpontok. Egy megromló házasság mindenkinél más problémákból táplálkozik, így mindegyik pár helyzete, egyedi eset – mondja Juhász Ildikó Pár- és családterapeuta, akit a 2020-as évben érezhetően több pár keresett fel, mint korábban. A pandémia, párok már problémákkal tűzdelt kapcsolatát mélyítette tovább vagy épp ellenkezőleg, sarkallt a megoldáskeresésre.

Erőt próbáló év volt a tavalyi év párkapcsolati téren is

2 nagy csoportot lehet említeni, azok között, akik párterápiára érkeznek– folytatja a terapeuta. Vannak azok, akiknél a bezártság, a tavalyi év alap stressz helyzete felfokozta a nehézségeket, de pont emiatt újra egymásba tudtak kapaszkodni és közös megoldásokat kerestek, így a párkapcsolati problémák is megoldódtak. Míg a másik csoportnál a korábban említett körülmények szétfeszítették a férjet és a feleséget. Nehéz kapaszkodókat keresni és találni ebben az világot felforgató élethelyzetben és sokan nem is akarják továbbvinni házasságuk nehézségeit és inkább elválnak.

Időben lépni

Nehéz megmondani, hogy hányan élnek évek óta házassági krízisben. Ismeretes egy válási statisztika és a terapeuták oldaláról azok száma, akik adnak még maguknak egy utolsó esélyt és terápiába mennek. Elmondható, hogy az egyik fél mindig jobban akarja a megoldást. Annak ellenére, hogy már évek óta feszíti őt a közte és a párja közti feszültség, mégis szereti még a másikat annyira, hogy inkább a megoldásra törekszik, mint a feladásra. A legáltalánosabb az, amikor az egyik félnél betelik az a bizonyos pohár, megmondja, hogy nem bírja tovább és lépéseket szeretne tenni a változásra. Ebből vagy válas lesz vagy terápiába kezdenek. A kérdés, ennél a pontnál már csak az, hogy időben léptek-e, van-e még annyi muníció a kapcsolatban, hogy megoldják a krízist. – folytatja a szakértő, aki a tapasztalatból azt látja, azok a házastársak, akik csak az egymás iránti tisztelet miatt mennek el a terápiára, kevés alapot adnak a kapcsolat megmentésére.

Galériánkban lássuk, hogyan tekintenek vissza házasságukra az elvált nők. És tapasztalataik tükrében, mit üzennek a házasságban élő nőknek.