Bárcsak tudtam volna, mielőtt elváltan fejest ugrok a dologba...

párkapcsolat, válás, elvált nő, ismerkedés, randizás Forrás: Pixabay.com/Free-Photos
Ági a saját bőrén tapasztalta meg, hogy elváltan, két gyerekkel már soha nem fog tudni úgy nyitni új kapcsolatra, mint azelőtt. Egy tinilány naivságával merült alá az új szerelembe, de nagyon csúnyán megégette magát.

Még most is élesen előttem van, milyen érzés volt „kiszabadulni”, eljárkálni, ismerkedni. Túl voltam a váláson, nyolc évet húztunk le együtt a férjemmel. Belefáradtunk, belefásultunk mindketten, menthetetlenül.

Tele voltam tervekkel, elképzeltem, majd mi mindenhez fogok kezdeni az új életemmel, a nagy szabadságommal, ha magamra maradok. Pontosabban a gyerekekkel, magunk maradunk. De miután kimondták a válást - őszintén szólva - a végtelen ürességen túl nem sok minden egyebet éreztem eleinte. Nem, azt egyáltalán nem bántam, hogy szétmentünk. Sőt. Csak egyszerűen nem tudtam magammal mihez kezdeni, ahogy a gyerekekkel már nem volt semmi teendőm.

Esténként csak tébláboltam a lakásban, és azon töprengtem, hogy mit csináljak: mikrózzak meg egy kis vacsi maradékot, fakadjak sírva egy óriási csomag papírzsepivel felszerelkezve, vagy vessem le magam a kanapéra, és nyomjam be a Netflixet egy pohár vörösbor társaságában.

Szerencsére a legutolsó opció volt a nyerő, a legtöbb esetben legalábbis. Majd egyik este a szottyadt, újramelegített kajám fölött merengve érlelődni kezdett bennem a gondolat, hogy talán itt az ideje kifele nyitni, eljárkálni a barátokkal. Nem is vártam vele túl sokáig, már a gondolatától is szokatlanul felpörögtem, mi több, totálisan bezsongtam. Olyan régóta voltam már magányos, sok-sok éve, hiába éltem házasságban. Talán a kezdeti, első időszakot leszámítva mindig is egyedül éreztem magam a férjem mellett. Igazi társat akartam, egy romantikus partnert; no meg jó szexet, végre.

Egy tinit meghazudtoló naivitással vetettem bele magam a társaságba, a barátaim is tök rendesek voltak, húztak-vontak mindenfelé. Bevállaltam minden vakrandit, egyetlen lehetőséget se akartam elszalasztani. Magamat is megleptem, milyen hamar rá tudtam kapcsolódni a pasikra, megérezni, megélni a köztünk létrejövő kémiát. De hogy az milyen természetű, azzal már nemigen foglalkoztam.

Aztán csak eljött az a bizonyos, elsöprő erejű. Beleestem, belehabarodtam, fülig, fejtetőig. Úgy éltem meg, mint életem legeslegelső szerelmét. Minden szabadidőnket együtt töltöttük, hatalmasakat szeretkeztünk. Pár hét után viszont a valóság kegyetlenül kopogtatni kezdett az ajtómon; a gyerekeim nehézségei, a volt férjem önmarcangolása, amiért én máris komoly kapcsolatban vagyok; mázsás kövekként húztak vissza a felhők közül.

Rádöbbentem, hogy kétgyermekes anyaként és elvált nőként már soha nem fogok tudni felhőtlenül ismerkedni, új kapcsolatra nyitni, mint annak előtte.

Ők az életem részei, az elmúlt 10 évet pedig - ha tetszik, ha nem - nem fogom tudni a Delete gombbal semmissé tenni. Egyfolytában a régi és az új énem közt vergődtem, ami úgy éreztem, teljesen felőröl. Az új kapcsolatom pedig - hiába éreztem én olyan eget rengetőnek, minden követ megmozdítónak - nem tartott ki sokáig. Teljesen összetörtem, ott álltam leforrázva, mint egy tinilány, akit kidobott az első komoly pasija. Éjszakákat zokogtam végig úgy, hogy másnap a sírástól bedagadt fejjel ébredtem.

Ilyesfajta veszteséget még nem éltem meg azelőtt. Azt hiszem, az előző, nem elvált létemet, életemet is akkor gyászoltam el ezzel a szakítással együtt.

Azt hittem, velem ilyen nem történhet meg, az elvált énemnek ezt sokkal jobban kellett volna csinálnia. Nehezen hittem el, hogy alig egy évvel a válásom után életem legnehezebb szakításán is túl leszek. Borzasztó nehezen álltam fel a padlóról, darabonként rakosgattam össze magam. Ma már sokkal óvatosabb, sokkal éberebb vagyok és arra is rájöttem, hogy egy randi nem feltétlen csak arról kell szóljon, hogy a másikról megtudjak valamit; magamról is tanulhatok új dolgokat. Többek között azt, hogy lehet, hogy ezek a kapcsolatok jönnek-mennek; a legfontosabb az, hogy a saját lábamon állok a saját, új életemben és hogy már önmagában ettől is tök jól érzem magam.

Ez a felismerés pedig olyan volt, mint egy újjászületés.

S hogy milyen gondolatok futnak át elvált, kisgyerekes anyák agyán randi előtt, megtudhatod a Galériából!