JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Milyen hosszú egy átlagos szeretkezés? Meglepő adatok a valóságról és az elképzelésről

Borítókép: Milyen hosszú egy átlagos szeretkezés? Meglepő adatok a valóságról és az elképzelésről Forrás: Unplash/ Womanizer Toys
Szerinted mennyi ideig tart ideális esetben az együttlét? Meg fogsz lepődni, mire jutottak a tudósok – lehet, még a kávédat is lassabban iszod meg!

Az, hogy mennyi ideig tart a szex, sok mindenen múlik – eleve azon is, hogy kinél, melyik ponton indul a szex fogalma. Van, akinek már az előjáték is beletartozik, másnak csak magát az aktust jelenti. A tudósok ezt is megvizsgálták, mi pedig utánajártunk, mit mondanak a szakemberek!

Mennyi ideig tart a szex?

A témával több kutatás is foglalkozik, a legtöbb az intravaginális ejakulációs látenciaidőn (IELT) alapul, azaz a hüvelyben eltöltött időt veszi alapul, még pontosabban: a behatolástól a magömlésig eltelt időt. Egy 2005-ös kutatás során összesen 500 spanyol, holland, angol, török és amerikai házaspárt figyeltek meg. Az időt stopperrel mérték, és a szex átlagos ideje 5,4 perc lett. Az eredmények azonban korcsoportonként eltértek: a 18-30 éveseknél átlagosan 6,5 percet, az 51 évnél idősebbek körében 4,3 percet mért a stopper.

De a kutatók az évek alatt nem csak a stopperórára hagyatkoztak, felmérést is végeztek, és párokat kérdeztek meg arról, szerintük ideális esetben mennyi ideig tart a szex. A Society for Sex Therapy and Research-ben publikált 2005-ös tanulmányban közöltek szerint az 1-2 percet mindenki rövidnek tartotta, a 10-30 percet pedig hosszúnak, így átlagban a kettő közötti idő, a 7-13 perc az, ami ideális – ez utóbbira egyébként a szexterapeuták is rábólintottak.

Forrás: Unplash/ We-Vibe Toys
Egy átlagos szeretkezés ideje 7-13 perc között van.

Min múlik, hogy milyen hosszú a szex?

Fontos hozzátennünk, hogy a szex időtartama sok mindenen múlik. Nem mindegy, hogy ki, mennyi idő alatt hangolódik rá a szexre: jellemzően a nőknek több idő kell ahhoz, hogy készen álljanak a lepedőakrobatikára – persze, ez is általánosítás, és egyénenként változhat. A szex ideje függhet az egyén lelkiállapotától, az életkorától, a hormonális változásoktól, sőt, attól is, hogy éppen milyenek az életkörülményei, és persze, az egészségi állapotán is sok múlik.

Idősebb korban jellemzően több ideig tart elérni a tűzijátékig – bár ezt a 2005-ös tanulmány épp megcáfolta –, de a szexuális előélet, a tapasztalatok is komolyan befolyásolhatják az időfaktort. Ami azonban minden korban számít, az a stresszfaktor: ha sok a stressz az életünkben, az rányomja a bélyegét az együttlétekre is.

Forrás: Pexels/ cottonbro studio
Viszonylag sok tényezőn múlik az, hogy meddig tart egy átlagos szeretkezés.

A jó szex mércéje nem az idő

Ideális esetben a jó szexet nem időegységekben mérjük, hiszen minden párnak saját tempója van. A kölcsönös örömszerzés, az egymásra való odafigyelés, és az együtt töltött idő minősége az, ami igazán számít. A párkapcsolatban az intimitás és az érzelmi kapcsolódás sokkal fontosabb, mint az, hogy mennyi ideig tart a szex.

Az igazán fontos az, hogy kinek, mire van igénye, és lássuk be, a való életben senki sem méri stopperrel az együttléteket. Az szex ideális időtartama tehát pont annyi, amennyi neked és a párodnak jó. Beszéljetek és mondjátok el egymásnak, mire vágytok, mert igazán csak akkor lehet jó a szex, ha tudjátok, kinek, mi esik jól, és erre oda is figyeltek.