Titkos kód, ami átalakítja kapcsolataidat: az 5 szeretetnyelv

Borítókép: Titkos kód, ami átalakítja kapcsolataidat: az 5 szeretetnyelv Forrás: Summer Stock/Pexels
Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a kapcsolatok bonyolult hálózatában létezik egy titkos kód, amely átalakíthatja a partnerünkkel, családunkkal vagy barátainkkal való viszonyunkat? Ezt ígéri „az öt szeretetnyelv” néven ismertté vált koncepció, amely a kilencvenes évek óta milliók kapcsolatára volt pozitív hatással.

November 30-tól már megvásárolható a 2023-as téli Éva magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

„A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárást beszélünk” – mondja az idén 85 éves Gary Chapman, a modell kidolgozója. Évtizedek óta lelkészként, párkapcsolati szakértőként és házassági tanácsadóként tevékenykedik, de íróként vált világszerte ismertté. Leghíresebb könyve, Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva 1992-ben jelent meg, és rövid idő alatt hatalmas világszenzációvá vált. A könyvben Chapman először írt a szeretetnyelvek fogalmáról: alapvetése szerint az emberek különböző módon adnak és kapnak szeretetet. Elmélete szerint, ha megértjük és beszéljük partnerünk szeretetnyelvét, az nagyban javíthatja a kapcsolataink minőségét.

Munkássága nagy hatással volt azokra a párokra, családokra és egyénekre, akik a kapcsolataik és a kommunikációjuk javítására törekszenek. Azóta számos további könyvet írt a témában, szemináriumokat és workshopokat tartott, elképzeléseit pedig párkapcsolati szakértők és terapeuták is széles körben elfogadják és alkalmazzák. Munkája nagy hatással van a párkapcsolati tanácsadás és az önsegítés területére, támogatva az embereket abban, hogy teljesebb kapcsolatokat építsenek ki szeretteikkel

A szeretetnyelvek koncepciója

Chapman több évtizedes párkapcsolati tanácsadói tapasztalata révén arra a felismerésre jutott, hogy a szeretetet hasonlóan tanuljuk, mint anyanyelvünket, és kifejezése öt alapvető kommunikációs csatornán keresztül valósul meg. Elmélete szerint az emberek olyan kommunikációt használnak a kapcsolataikban, amelyre a neveltetésük és egyéni hajlamaik miatt a legérzékenyebbek. Ennek következtében gyakran előfordul, hogy az érzelmek kifejezése nem ér célba, mert az üzenet küldője és befogadója eltérő módon kommunikál. Az emberek tehát sokszor úgy fejezik ki a szeretetüket, hogy számukra az tökéletesen érthető és egyértelmű, de a partnerük mégsem mindig tudja azonosítani ezeket a jeleket. Lássuk tehát, hogy melyek ezek a szeretetnyelvek pontosan.

Az alábbi galériában pedig nézzük is az 5 szeretetnyelvet!

Hogyan navigáljunk a különféle szeretetnyelvek között?

Ahogy azt a fenti példák is bizonyítják, saját és partnerünk (vagy akár gyermekünk, barátaink, rokonaink) szeretetnyelvének megértése kulcsfontosságú lépés a kapcsolat optimalizálása érdekében. A folyamat segítésére, és saját, illetve partnerünk szeretetnyelvének felfedésére Chapman kifejlesztett egy egyszerű, mégis mélyreható eszközt, a szeretetnyelv kvízt, amely a téma hivatalos weboldalán érhető el.

Az igazi kihívás nyilván akkor merül fel, ha partnerünkkel különböző elsődleges szeretetnyelveket beszélünk. Képzeljük el, hogy egy pár két tagja közül az egyik mondjuk a „szívességek” szeretetnyelvét beszéli leginkább, míg a másik elsődleges szeretetnyelve az „elismerő szavak”. Míg az egyikük úgy mutatja ki pozitív érzelmeit, hogy megfőzi a másik kedvenc ételét vagy megjavítja a csöpögő csapot, addig a partnere ezeket a jeleket nem veszi, helyette inkább a szeretet szóbeli kifejezésére, dicséretekre vágyna. Egy ilyen apróságnak tűnő különbözőség az évek során sok-sok félreértéshez és kielégítetlen szükséglethez vezethet – hacsak nem beszélnek a problémáról. Ha nagy a különbség a szeretetnyelvek között, a szakadék áthidalása érdekében érdemes folyamatosan kompromisszumos megoldásokban gondolkodni. Például pénteken elmegyünk moziba, mert párunknak a „minőségi idő” a fő szeretetnyelve, de cserébe másnap ő készíti a reggelit az egész családnak, mert a mi szívünkhöz pedig a különféle „szívességeken” át vezet az út.

Forrás: Asad Photo Maldives/Pexels

A kompatibilitás varázsa

Chapman javaslata szerint a másik ember szeretetnyelvét úgy lehet felfedezni, hogy megfigyeljük, hogyan fejezi ki pozitív érzelmeit mások felé, továbbá figyelmet szentelünk annak, mi miatt panaszkodik leginkább, illetve mit kér a leggyakrabban. Az elmélet szerint az emberek általában úgy mutatják ki a szeretetüket, ahogyan azt magukkal kapcsolatban várnák el másoktól is. Kicsit olyan ez, mintha megtanulnánk egy új nyelvet annak érdekében, hogy érthetőbben kommunikáljunk egy másik kultúrából érkezővel. Chapman nem véletlenül hasonlítja az emberek személyes szeretetnyelvét az idegen nyelvekhez. Amikor két embernek nincs közös nyelve, a kommunikáció nehézkes vagy egyáltalán nem jön létre közöttük. Ha az egyik fél megtanulja a másik nyelvét, akkor lehetőség nyílik a társalgásra, de az idegen nyelv nem pótolhatja teljesen az anyanyelvet nehezebb helyzetekben. A hatékony kommunikáció csak akkor valósul meg, ha mindkét fél megtanulja a másik ember szeretetnyelvét, vagyis megértik, hogyan fejezhetik ki a szeretetüket úgy, ahogyan a másik számára az a legérthetőbb és legfontosabb. Ezzel a módszerrel a párkapcsolatokban ugrásszerűen javítható a kommunikáció és az érzelmi kötődés.

Azt persze Chapman sem állítja, hogy az öt szeretetnyelv megoldja az összes problémát, ami csak létezhet egy kapcsolatban. Az azonban biztos, hogy elmélete egy igazán hasznos eszköz a sok közül, amelyet a partnerünkkel való kommunikáció javítására használhatunk.

A cikk folytatását az ÉVA MAGAZIN 2023/2024-es téli lapszámában találod!