3+1 jel, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz, pedig nem is gondolnád!

Borítókép: 3+1 jel, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz, pedig nem is gondolnád! Forrás: Getty Images/Jonathan Knowles
Egy bántalmazót egyáltalán nem olyan könnyű felismerni, hiszen sokszor kedvesek és sármosak is lehetnek, ráadásul rendkívül tehetségesen manipulálnak másokat. Észre sem veszed és már be is sétáltál a csapdájukba. Most azonban összegyűjtöttünk 3 jelet, amelyek felnyithatják a szemed, hogy bántalmazóval van dolgod.

A párkapcsolat kezdeti szakaszában mindenki igyekszik személyisége előnyös oldalát mutatni, de már ekkor lehetnek olyan jelek, melyek arra utalnak, hogy a másik fél részéről az egész csupán egy játszma, hogy besétálj a csapdába, amelyből aztán csak nagy nehézségek árán tudsz majd kiszabadulni.

Persze olyan is előfordul, hogy valaki valóban igyekszik levetni a rossz szokásait, mert úgy érzi, megtalálta élete párját, és a kapcsolatért akár valódi áldozatokra is képes. De sajnos általában nem ez a forgatókönyv, ha egy sérült, nárcisztikus, mentálisan, szexuálisan vagy fizikálisan bántalmazó hálójába gabalyodtunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az árulkodó jelekre, és amíg még nem késő, kereket oldjunk!

Leveszi rólad a terhet vagy pont most kezd el kontrollálni?

Akár még pozitívumnak is tűnhet, hogy az új partnered mindenben igyekszik levenni rólad a terhet, ezért kérdezés nélkül dönt helyetted. Ám ha jobban belegondolsz, egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyen beleszólása a dolgokba. Eleinte ugyan még jól is eshet, hogy mindig a pasid szervezi a programjaitokat, választ mozifilmet vagy éttermet, de hosszútávon ez semmiképpen sem működőképes hozzáállás. Ha azt tapasztalod, hogy a partnered sosem ért egyet a terveiddel, vagy soha nincs kedve ahhoz, amit te szeretnél, akkor kontrollálni akar téged. Ha pedig még kompromisszumra sem képes, és addig erőlteti az elképzelését, amíg bele nem fáradsz, és fel nem adod, akkor egészen biztos, hogy érzelmi bántalmazóval van dolgod. Jobb, ha ezzel már a kapcsolat elején tisztában vagy, mert az ilyen típusú embereknek az a módszere, hogy először csak kisebb dolgokban veszi át tőled az irányítást, mígnem egyszer csak azt veszed észre, hogy teljesen eluralkodott rajtad és az életeden.

Forrás: Getty Images/fizkes
A bántalmazó mindig kontrollálni akar téged.

Lovagias vagy ellenőriz?

Az ellenőrizgetés már a kapcsolat korai szakaszában megjelenhet, ez az egyik legkönnyebben észrevehető jel. Ha például céges bulira készülsz és ő felajánlja, hogy éjfélre érted megy, hogy ne kelljen taxiznod, majd bizonyos időközönként kedves üzeneteket ír vagy hív, az ugyan még lehet szimpla féltés és lovagias gesztus a részéről, ám ha minden alkalommal, amikor ki akarsz mozdulni a barátaiddal, ugyanezt teszi, az már gyanús. A legtöbb bántalmazó partner tudni akarja, hogy hol, kivel és mivel töltöd az idődet – ez a kontroll egy formája, ami addig fajulhat, hogy már minden egyes perceddel el kell számolnod az irányába vagy ami még rosszabb, megtiltja, hogy találkozz másokkal. Persze a gyanakvásodat könnyen elcsendesítheti azzal, hogy beleduruzsolja a füledbe, mennyire szeret és csak veled akar lenni, de te ne dőlj be neki!

Ajándék vagy zsarolás?

A bántalmazó partner egyik legnehezebben felismerhető csalija az ajándékozás, ami részükről valójában az adóssá tétel egyik sikeres eszköze. Bár ez elsőre furcsának tűnhet, hiszen ki ne szeretne ajándékot kapni, mégsem árt az óvatosság! Mert lehet, hogy nem csak azért kaptad, hogy örömöt okozzon neked; hanem azért, hogy a lekötelezettjévé válj, és azt érezd, tartozol neki. A bántalmazók gondolkodása szerint ugyanis az értékes meglepetés – a drága ékszerek, ruhák, utazások, autó - mind a bántalmazó komoly elkötelezettséget bizonyítja, cserébe azonban azt várja tőled, hogy te is hasonlóan elköteleződj irányába. Ha már a kapcsolatotok korai szakaszában elhalmoz értékes ajándékokkal és ez neked kellemetlen, nyugodtan tedd szóvá és kérdezz rá, pontosan miért is kaptad őket. Ne feledd, a bántalmazók számára az ajándékozás egy jól felépített taktika fontos eleme, ami valójában nem rólad vagy a kapcsolatotok építéséről szól!

Forrás: Getty Images/Chris Ryan
Egy bántalmazó részéről az ajándékozás igazából zsarolás

+1 Áldozat vagy bántalmazó?

A legtöbb bántalmazó szereti magát áldozatként beállítani. Így ha egy ilyen pasit fogtál ki magadnak, biztos lehetsz benne, hogy a válása, szakításai okaként valami olyasmit fog előadni, hogy kihasználták, megcsalták, elhanyagolták. Ezt pedig azért mondja neked, hogy sajnáld, és az ő oldalára állj. Tehát, ha a pasid az exeiről csak rosszat mond és ócsárolja őket, az mindig legyen figyelmeztető jel!

Forrás: Pintér Márton: Kézikönyv emberi ragadozókhoz - Nem csak nőknek

A gaslighting a bántalmazás egy bizonyos formája, mely tulajdonképpen a manipulációt fejleszti tökéletes szintre. Olyannyira, hogy sokszor maga a bántalmazott sem ismeri fel. Nézd meg, melyek a jelei!